Zoek aansluiting bij de GooischePas.
Zoek aansluiting bij de GooischePas. Foto: Deborah den Dulk

Geen eigen minimapas maar aanhaken bij GooischePas

Vervolg van de voorpagina

Meerdere partijen kaartten maandag aan dat een minimapas eigenlijk overbodig is. Daarmee verwezen ze naar het voorstel zelf. Met de lightversie wil het college bijvoorbeeld meedoen aan sporten en cultuur mogelijk maken. Het idee achter het kaartje is het minimabeleid verbeteren en vooral mensen met een krappe beurs beter mee te laten doen aan de maatschappij. Maar met een al goed functionerend Jeugdsportfonds en Cultuurfonds hoeft de gemeente deze diensten via deze pas helemaal niet aan te bieden.

Dat invoering van de Hilversumpas ook nog eens zou gaan leiden tot nog meer werk bij het Sociaal Plein, waar de werkdruk al gigantisch is, was voor de fracties eveneens een reden om nee te zeggen. Of beter gezegd: het advies te geven aan wethouder Annette Wolthers (D66) om deze variant van de Hilversumpas niet uit te gaan geven. Uiteindelijk ligt in dit geval de beslissingsbevoegdheid bij het college. Daarom lag het stuk maandag ter advisering bij de commissie.

Wolthers gaf tijdens de vergadering aan de commissie, die vrijwel eensgezind was, aan het advies luid en duidelijk verstaan te hebben. Dat zij hiermee verder gaat, lijkt dan ook onwaarschijnlijk. De kans is groot dat de wethouder contact gaat opnemen met de initiatiefnemers van de GooischePas, de kortingskaart voor Hilversum en omstreken die tijdens de coronacrisis al is gelanceerd. Aanhaken bij deze pas is iets wat zo goed als alle fracties de wethouder hebben geadviseerd. Belangrijke argumenten om dit te doen zijn dat iedereen deze pas kan gebruiken. Er is dus geen sprake van een stigma. Daarnaast werkt GROUPCARD, de uitgever van deze pas, al in twintig andere gemeenten met minimaregelingen op een soortgelijke commerciƫle kaart.
John Keunen, CEO van het bedrijf, liet maandag weten dat het een koud kunstje is qua techniek om aan te haken als de gemeente dat wil en dat het ook op het gebied van privacy goed afgedicht is. "De veiligheid van het systeem heeft zich de afgelopen tien jaar wel bewezen", zei hij tijdens de beantwoording van vragen van de commissieleden. Daarnaast kost het de gemeente hetzelfde bedrag of nog iets minder dan wanneer zij een eigen pas zouden gaan uitgeven.

Wolthers stribbelde nog tegen door te zeggen dat de Hilversumpas er is voor minima en gezien moet worden als vangnet voor deze doelgroep. De GooischePas is een commercieel gebeuren en bedoeld om de lokale economie te stimuleren. Mede door de uitleg van Keunen wees de commissie de wethouder erop dat alle wensen van de gemeente mogelijk zijn bij een partij als GROUPCARD. Ga met elkaar om de tafel, was de duidelijke oproep van de politiek aan het adres van de portefeuillehouder. En daarmee lijkt ook de tweede poging om een Hilversumpas uit te brengen mislukt.