RH onderzoekt bescherming privacydata

HILVERSUM Hoe leeft privacybescherming in de gemeentelijke organisatie? Hoe wordt daarnaar gehandeld? Welke afspraken (met derden) zijn gemaakt over het vastleggen en delen van persoonsgegevens? Welke belemmeringen ervaart men in de uitvoering?

Om daar een antwoord op te geven start de rekenkamer Hilversum een onderzoek naar de privacybescherming van persoonsgegevens van de inwoners van Hilversum. Dat heeft het onafhankelijke orgaan maandag aangekondigd. Onder privacy wordt in dit verband verstaan: het recht van elke burger om voor zichzelf te bepalen welke gegevens over hem of haar hoe, wanneer, met wie en in welke mate worden geregistreerd en gedeeld.

Om hun taken te kunnen uitvoeren leggen gemeenten (persoons)gegevens van inwoners vast. Persoonsgegevens zijn gegevens die te herleiden zijn tot een individueel persoon. Gemeenten leggen deze gegevens niet alleen vast, maar bewerken en delen ze ook bijvoorbeeld met zorgaanbieders en uitkeringsinstanties. De gemeente blijft in alle gevallen verantwoordelijk voor het waarborgen van de privacy van haar inwoners.

Een zorgvuldige en correcte omgang met persoonlijke gegevens raakt veel aspecten van de gemeentelijke bedrijfsvoering, aldus de rekenkamer. “Medewerkers moeten niet alleen de regels kennen, maar ze ook vertalen naar beleid, processen, organisatie en techniek. Daarnaast kunnen medewerkers een spanningsveld ervaren tussen privacybescherming enerzijds en een goede en efficiënte dienstverlening anderzijds."

De rekenkamer - een onafhankelijk orgaan, ingesteld door de gemeenteraad - verwacht het onderzoek in het eerste kwartaal van 2021 af te ronden. Inmiddels bestaat dit onafhankelijke orgaan bijna tien jaar in Hilversum. De rekenkamer is op 24 november 2010 ingesteld. De taak van de rekenkamer is erop toe te zien dat het gemeentelijke beleid rechtmatig, doelmatig en doeltreffend is. De rekenkamer telt vier onafhankelijke leden en kan rekenen op ambtelijke ondersteuning van een ambtelijke secretaris.

Eerder deed de rekenkamer bijvoorbeeld al onderzoek naar de totstandkoming van Uitvaartstichting Hilversum, de jeugdzorg en het vastgoedbeleid.