Het beoogde Stationsplein, gezien vanaf het station.
Het beoogde Stationsplein, gezien vanaf het station. Foto: Gemeente Hilversum

Raadscommissie kritisch over nieuwe plannen voor het stationsgebied

Hoe zit het met de geluidsnormen, bouwhoogtes en verbinding Oost-West? De raadscommissie had vele vragen over de plannen met het stationsgebied.

HILVERSUM Zo enthousiast als wethouder Arno Scheepers klonk in de aanloop naar de bespreking van de nieuwe plannen voor het Hilversumse stationsgebied, zo kritisch was de raadscommissie maandagavond. En ook na afloop waren die zorgen niet weggenomen.

De discussie vond ondanks de coronamaatregelen plaats in de raadzaal, nadat de digitale discussie hierover vorige week wegens technische mankementen niet doorging. Omdat er voorafgaand aan de discussie nog achter gesloten deuren werd vergaderd over het financiële deel van deze plannen - en geheime vergaderingen moeten fysiek plaatsvinden - besloot de politiek bij hoge uitzondering één maal fysiek bijeen te komen.
Aan de commissie werd gevraagd het 'flexibele' bestemmingsplan Stationsgebied 2020 vast te stellen en zo te bepalen wat in al die nieuwe plannen wel en niet mag. Al snel werd duidelijk dat Scheepers een lastige avond zou beleven. Zo kraakten twee insprekers, mevrouw Donk en Reginald Koster, de toegestane geluidsnormen in het collegevoorstel.
De bewoonster van het Langgewenst meende dat de bewoners al veel overlast moeten accepteren en het college daar - met een verhoging tot 63 decibel - nog even een stapje bovenop doet. De geluidreducerende wegdekverharding in onder meer haar straat noemde zij ‘een doekje voor het bloeden’.
Ook Edwin Göbbels van Democraten Hilversum en Pierre van Rooden van de SP hadden hun bedenkingen over die geluidsnormen. De technische vragen die zij volgens Scheepers stelden, leidden tot frustratie bij de wethouder. “Dit bevordert de kwaliteit van de vergadering niet", zei hij enigszins gepikeerd.
Overigens maakte die opmerking weinig indruk op de commissieleden. Ook niet bij Jacqueline Kalk van de PvdA. Zij maakt zich - naast de geluidsoverlast - ook zorgen over de flexibiliteit in het bestemmingsplan. Zo ligt het aantal nieuw te bouwen woningen tussen de 200 en 325. Een groot verschil, constateerde de sociaaldemocraat.
Bovendien noemde Kalk de drie bouwblokken die op het Stationsplein moeten komen ‘te massief’. En CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen vroeg zich af hoe de bekende verbinding Oost-West tot stand komt en of dat voldoende is. En net als andere commissieleden uitte hij zijn zorgen over de toegestane bouwhoogtes in het plan: 22 meter. Dat is zeven verdiepingen, terwijl eerder drie tot zes verdiepingen was vastgesteld. Ook Lex van Waarden van GroenLinks was dat opgevallen. Hij pleitte ervoor om op een ander moment eens goed hierover de discussie aan te gaan. Maar, gaf hij aan, op sommige plekken - zoals bij het station - kan het best wat hoger.
Scheepers had maar liefst 35 minuten nodig om op alle vragen een antwoord te geven. De flexibiliteit in de plannen komt voor een groot deel door 'die dekselse en stomvervelende coronacrisis'. Juist daarom moet je niet alles vasttimmeren, was zijn stelling. Uiteindelijk vond de commissie het voorstel goed genoeg om in de gemeenteraad te bespreken. Maar daar was dan ook alles mee gezegd.

Een uitgebreider verslag staat op www.gooieneembode.nl/extra

Het Stationsplein dinsdagmiddag.
De woningen aan de Koninginneweg.