Bart Heller bij de opening van een zonnedak.
Bart Heller bij de opening van een zonnedak. Archieffoto: Bastiaan Miché

Miljoen extra voor zonnepanelen

HILVERSUM Het college van burgemeester en wethouders stelt een miljoen euro extra beschikbaar voor duurzaamheidsleningen. Daarmee wil het college Hilversummers nog eens extra stimuleren hun daken vol te leggen met zonnepanelen en hun huizen beter te isoleren.

379 Hilversumse huiseigenaren gingen hun al voor. Zij sloten tegen een gunstig tarief en gunstige voorwaarden een duurzaamheidslening af van gemiddeld 6.500 euro en verduurzaamden hiermee hun woning.
Het gemeentelijk duurzaamheidsfonds, waarmee deze leningen aan particuliere eigenaren wordt gefinancierd, is volgens de gemeente al een succes. De twee miljoen euro die het gemeentelijk fonds in kas had, is al bijna leeg. Daarom wordt het fonds met één miljoen euro verhoogd, zodat nog meer particuliere huiseigenaren en VvE’s de financiering rondkrijgen om hun woning te verduurzamen. Het leenbedrag voor particulieren bedraagt tussen de 2.500 euro en 25.000 euro per woning. Voor VvE’s geldt een maximum van 250.000 euro per VvE.
Wethouder Bart Heller (Klimaat en Energie): “We helpen Hilversummers graag bij het verduurzamen van hun woning. Veel van die energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf binnen enkele jaren terug, maar niet iedereen heeft het geld hiervoor klaarliggen. Zeker nu niet. Een duurzaamheidslening kan dan uitkomst bieden.” Met het extra geld kunnen Hilversummers nu weer leningen afsluiten om hun woning te verduurzamen.
Het duurzaamheidsfonds stimuleringsleningen is revolverend. Dit betekent dat rente en aflossingen weer terugvloeien in het fonds en gebruikt worden voor nieuwe aanvragen. Van de ruim 2,4 miljoen euro aan leningen die vanaf 2014 tot nu toe zijn verstrekt, is ruim 800.000 euro afgelost.