College de Opmaat verandert wordt het Lucent College.
College de Opmaat verandert wordt het Lucent College. Foto: Bastiaan Miché

College de Opmaat sluit deuren; Lucent College gaat open

HILVERSUM Een grote verschuiving binnen het onderwijs van CVO ‘t Gooi, een van de grotere scholengroepen van de regio. College de Opmaat stopt komende zomer (2021) met het huidige vmbo-onderwijsaanbod en maakt plaats voor een nieuwe havo-mavo-school.

In het toch nog nieuwe schoolgebouw aan de Larenseweg komt na de zomer een nieuwe havo-mavo-school en dan trekt de Savornin Lohman, nu nog gevestigd aan de Van Ghentlaan, daarbij in. De naam van deze nieuwe school is het Lucent College, genoemd naar de wijk waar de school staat.
Volgens Dennis Roobeek, sinds een halfjaar directeur-bestuurder van CVO ‘t Gooi, heeft College de Opmaat de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. In de regio zijn nog drie andere vmbo-scholen (College de Brink, Groot Goyland en het nabijgelegen Hilfertsheem College) en werd De Opmaat steeds meer plek voor leerlingen die nergens anders meer terecht konden. Daarbij komt ook dat er in het verleden al problemen waren met de leerlingen in de toch al versteende wijk. Zo waren er klachten over drugsgebruik en liepen de leerlingen in tuinen van bewoners.
Daarom pleit de directeur-bestuurder voor een meer inclusieve aanpak, waarbij de scholen er meer aan doen om de leerlingen binnenboord te houden. De constructie van nu - alle probleemgevallen naar één gebouw - komt bovendien sinds de Wet passend onderwijs haast niet meer voor, meent Roobeek. Bovendien verwelkomde de vmbo-school afgelopen zomer slechts vijf nieuwe leerlingen. “Er zijn nu nog maar 89 leerlingen, waarvan er 47 dit jaar hun diploma hebben. En de leerlingen die het jaar erna examen doen, kunnen dat ook nog op dezelfde locatie doen.”
Voor de 22 leerlingen die daarna overblijven, geldt uiteraard wel een zorgplicht. Een aantal kan bijvoorbeeld naar het Hilfertsheem Colllege. Voor degenen waar dat lastig voor is - bijvoorbeeld omdat ze daar eerder al zonder succes naartoe gingen - zal samen met de ouders worden gezocht naar een passende oplossing, aldus Roobeek. Hij beseft dat dit niet bij iedereen even gemakkelijk zal verlopen. “Het is een geleidelijk afbouwscenario, maar we laten niemand in de kou staan."
De ouders van alle leerlingen zijn voor het afgelopen weekend al geïnformeerd, net als die van de 195 van het Savornin Lohman. Daarvan doen dit schooljaar 65 leerlingen eindexamen, wat dus betekent dat er 130 verhuizen naar de Larenseweg. Uiteraard, aldus Roobeek, mogen zij kiezen voor een andere school. Belangrijke reden om het pand aan de Van Ghentlaan te verlaten was de slechte staat van het pand en de hoge energiekosten die daarvan het gevolg waren.
In een persbericht meldt CVO ‘t Gooi nog dat het nieuwe Lucent College kleinschalig, vernieuwend en praktisch havo- en mavo-onderwijs zal bieden. “Lucent wordt een lichte en moderne school met een persoonlijke aanpak en veel keuzes aan de leerling. Het zal in de toekomst aansluiten op het vmbo-onderwijs van het nabijgelegen Hilfertsheem College.” De open dag van de nieuwe school is op 13 januari 2021 van 15.30 tot 19.00 uur.