'De doelgroep moet elkaar in contact kunnen komen.' Daarom is ontmoeting voor wethouder Walters een belangrijk punt.
'De doelgroep moet elkaar in contact kunnen komen.' Daarom is ontmoeting voor wethouder Walters een belangrijk punt. Foto: Bastiaan Miché

'Is er gedacht aan een plek voor een rolstoeler bij een filmvoorstelling?

Of aparte plannen voor doelgroepen de inclusie bevorderen, is een andere vraag. Hilversum wil dat mensen met een beperking beter mee kunnen doen. Daar is de lokale agenda voor.

HILVERSUM Hilversum gaat bij het verstrekken van de vergunning voor een evenement goed kijken of mensen met een beperking hier ook naartoe kunnen. Nu is dat niet het geval, maar met een check vooraf moeten evenementen beter toegankelijk worden voor deze doelgroep. “Is er bijvoorbeeld bij een filmvoorstelling gedacht aan een plek voor een rolstoeler”, geeft wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) als voorbeeld.

Dat is een van de facetten van de Agenda Lokale Inclusie 2021-2023, die dinsdag is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De gemeente heeft naar het voorbeeld van lhbti-beleid nu ook een actieplan opgesteld voor mensen met een beperking. Volgens de wethouder van Welzijn en Zorg is er een praktische agenda opgesteld waarin net zoals bij het lhbti-actieplan vijf concrete speerpunten de leidraad vormen van het beleid om iedereen mee te kunnen laten doen “Voorlopig wel binnen de coronaregels”, aldus Walters.

De fysieke toegankelijkheid is al genoemd en dan gaat het over het inrichten van de openbare ruimte. Dat ging eerder dit jaar nog mis op de Groest toen de horeca het groene licht van de gemeente kreeg om de terrassen uit te breiden in het centrum. Tijdens deze operatie om de lokale ondernemers te ondersteunen, was niet gedacht aan de geleidelijnen voor blinden en slechtzienden. De blinde Hilversummer Gregory Dunker, lid van Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken Hilversum en SP-commissielid, kaartte dit euvel aan. Overigens werd dit probleem snel aangepakt. Dit soort gevallen moeten vanaf nu direct worden getackeld. Daarom gaat de gemeente beter werken met partners en ervaringsdeskundigen. Samen met hen is het nieuwe actieplan opgesteld. Daarnaast is het handboek voor toegankelijkheid leidend, zo meldt Walters.

De voorbeeldfunctie van de gemeente is een ander speerpunt. Ook hier gaat Hilversum beter samenwerken met partners en ervaringsdeskundigen. “We gaan de do’s and dont’s beter benadrukken”, aldus de portefeuillehouder. Als voorbeeld hiervan geeft zij onder meer het contact dat er is met de doelgroep vanuit de gemeentelijke dienstverlening. Door het volgen van cursussen en informatie van ervaringsdeskundigen moet er bij de ambtenaren meer begrip en inlevingsvermogen zijn.

Op het gebied van werk en inkomen - een andere belangrijke beleidspijler - wil de gemeente het goede voorbeeld geven. Binnen de organisatie zou er meer plek moeten zijn voor mensen met een beperking. Dat kan gaan om een baan of een stageplek. De doelgroep aan werk helpen is in de brede zin het doel. Walters realiseert zich goed dat de huidige economie vanwege de gevolgen van de coronacrisis niet meewerkt, maar het uitgangspunt moet zijn meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen. Daarvoor wil Hilversum onder meer jobcoaching inzetten.

Vrije tijd is een ander belangrijk aandachtspunt. Hierbij gaat het onder meer om sport en cultuur toegankelijker te maken voor de doelgroep. Of zoals Walters het zegt: “Ze moeten meer mee kunnen doen aan hun hobby’s en uitstapjes.” Binnen de regio Gooi en Vechtstreek is Aangepast Sporten een belangrijke instantie, maar deze blijkt lang niet zo bekend te zijn als gehoopt. Naast deze club meer op de kaart zetten is het ook de bedoeling dat er bijvoorbeeld individueel sportadvies gegeven gaat worden aan iedereen die wil gaan sporten. In het nieuwe cultuurbeleid neemt de gemeente de Code Culturele Diversiteit en Inclusie op en in de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan wordt toegankelijkheid als kader meegenomen.
Binnen vrije tijd valt ook de toegankelijksheidcheck van de Hilversumse speeltuinen. Walters vertelt dat de Speeltuinbende naar Hilversum komt om te kijken wat er moet gebeuren om de speeltuinen ook voor kinderen met een beperking toegankelijk te maken, zodat alle kinderen met elkaar kunnen spelen.
Ontmoeting is het laatste speerpunt. “Dit is een belangrijk punt. De doelgroep moet met elkaar in contact kunnen komen en onder meer ervaringen met elkaar kunnen delen”, legt Walters uit. Om dat mogelijk te maken is een ontmoetingsplek essentieel. Dat is bijvoorbeeld vorig jaar al gebeurd voor de lhbti’ers. Wijkcentrum De Geus opende voor hen de deuren.

Gemeente gaat beter samenwerken met ervaringsdeskundigen

Dit actieplan komt voort uit de politieke wens om Hilversum meer inclusief te maken en aan het (digitale) bezoek dat minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink onlangs bracht aan politiek Hilversum. “Dat commentaar hebben we ter harte genomen”, zegt de portefeuillehouder. Met deze agenda geeft Hilversum lokaal invulling aan het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. De nu vastgestelde Agenda Lokale Inclusie 2021-2023 is nauw verwant aan de Agenda Wmo-Welzijn. Om de plannen te kunnen uitvoeren is er geld gereserveerd. Voor de komende drie jaar gaat het jaarlijks om 50.000 euro. Deze 150.000 euro komt uit het programma Zorg.