Maarten Kolsloot (links) en Victor Lam.
Maarten Kolsloot (links) en Victor Lam. Foto: Aangeleverd

Amerika-kenners komen met ‘Donald Trump is niet gek’ naar Hilversum

HILVERSUM Er was al het boek en nu komen Amerika-kenners Maarten Kolsloot en Victor Lam met een vervolg in de vorm van het theaterprogramma ‘Donald Trump is niet gek’. Volgende week staan zij in Theater Kleintje Kunst in Hilversum.

“Je hoort altijd: ‘Trump is gek’, maar je moet er ook met een open blik naar kijken”, vertelt de 38-jarige in Hilversum woonachtige Kolsloot. “De man heeft wel een zakelijk imperium, is gekozen. Hij voert een goede campagne, weet wat de mensen willen horen. Maar ja, de democratie loopt wel schade op. Wat goed is voor Trump doet hij.”
Als jongeling al raakte Kolsloot verzeild in het Amerikaanse verkiezingsgeweld. Zo was hij in 2008 actief binnen het campagneteam van de Democratische presidentskandidaat Chris Dodd. Echt een succes was dat overigens niet. Dodd bleek al snel kansloos tegen ene Barack Obama.
Lam deed het beter. Hij zat op dat moment namelijk in het campagneteam van de man die negen jaar later werd opgevolgd door Donald Trump. “Later werd ik correspondent voor het ANP in de VS”, vertelt Kolsloot, journalist en schrijver van met name sport- en Amerikaboeken.
Met Lam had Kolsloot al langere tijd contact, maar vorig jaar ontstond het idee voor een boek. En nu de presidentsverkiezingen steeds dichterbij komen - op dinsdag 3 november zijn de verkiezingen - reizen zij samen het hele land door en staan zij in verschillende theaters. In het ‘humoristische en interactieve theaterprogramma’, zoals het persbericht de voorstelling omschrijft, nemen de Amerika-kenners hun publiek mee naar de bizarre wereld van de Amerikaanse verkiezingen. “Een informatieve ‘verkiezingsavond’ waar het publiek zich met kennis van zaken, maar ook met een knipoog, kan laten voorlichten over de ins en outs van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.”
In de voorstelling wordt, belooft Kolsloot, zeker gelachen. Ook is er ruimte voor de actualiteit. In de aanloop naar de officiële Amerikaanse verkiezingsdatum legt het duo nog een keer helder en op geheel eigen wijze uit hoe het Amerikaanse verkiezingssysteem werkt. De spanning, de chaos, de intriges, obscure kandidaten en smerige campagnetrucs: alles komt aan bod. De voorstelling is ook interactief. De aanwezigen noemen hun favoriete snoepgoed en horen van Kolsloot en Lam op wie zij stemmen. Ook schrijven zij met z’n allen over een lokaal onderwerp de ideale campagnespeech, die Lam vervolgens voordraagt.

Een kaartje bestellen kan voor 17 euro per stuk via de website van Theater Kleintje Kunst. Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra.