Ontheffing voor Gooiland, Vorstin en MCO

HILVERSUM Muziekcentrum van de Omroep (MCO), Gooiland, Podium de Vorstin en Studio's 21, 22 en 24 op het Media Park mogen meer dan dertig mensen verwelkomen. Afgelopen vrijdag maakte de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek bekend dat deze zes locaties in Hilversum kunnen rekenen op ontheffing van de nieuwe noodverordening.

Pieter Broertjes, voorzitter van de Veiligheidsregio, heeft ook bepaald dat er een uitzondering geldt voor de Grote Kerk in Naarden, Spant! in Bussum en het Singer Museum in Laren. In totaal hebben negen locaties ontheffing gekregen. Dat geldt overigens ook voor de drive-inbioscoop op het Media Park; het evenement is onderdeel van de programmering van de Dutch Media Week, die nu nog in volle gang is. “Ze moeten uiteraard wel voldoen aan alle bestaande RIVM-richtlijnen”, meldt de Veiligheidsregio er voor de volledigheid nog bij.

Even terug naar de aanleiding. De rijksoverheid kwam maandag 28 september met een pakket maatregelen om het hoge aantal besmettingen en de sterke groei van het aantal ziekenhuisopnames tegen te gaan. Het Rijk staat een uitzondering toe op het bezoekersaantal bij gebouwen die van groot (maatschappelijk) belang zijn voor de regio. De regel geldt in elk geval tot dinsdag 20 oktober.

Deze locaties zijn ontheven van een maximaal aantal van dertig personen binnen of veertig personen buiten, omdat ze volgens Broertjes van groot nationaal of regionaal (maatschappelijk) belang zijn. Bovendien hebben deze locaties een capaciteit van minimaal tweehonderd bezoekers (zonder anderhalvemeterbeperking).

De negen locaties hebben daarnaast een zo breed mogelijk aanbod voor een zo breed mogelijke groep inwoners uit Gooi en Vechtstreek. Ook gaat het om organisaties met een vitale functie in de regionale culturele infrastructuur die een bovenlokaal publieksbereik hebben, een eigen plek (accommodatie) hebben en gedurende een groot deel van het jaar activiteiten aanbieden, luidt de nadere verklaring.

De overige locaties en organisaties in de regio moeten zich houden aan de algemene rijksmaatregel dat zij alleen activiteiten mogen organiseren met een maximum aantal van dertig bezoekers binnen (exclusief personeel) of veertig personen buiten.