In de teststraat zijn afgelopen week 3441 mensen getest.
In de teststraat zijn afgelopen week 3441 mensen getest. Archieffoto: Bob Awick

Bijna 400 mensen in Gooi en Vechtstreek positief getest

De afgelopen week zijn er 388 mensen uit deze regio positief getest op het coronavirus. De week daarvoor waren dat er nog 253.

HILVERSUM Even kwam het aantal deze week boven de 400 positief geteste personen uit, maar woensdag - het wekelijkse meetmoment van de GGD Gooi en Vechtstreek - eindigde de teller op 388. "Ook in de regio zet de stijging door en blijft de situatie zorgelijk", aldus de GGD Gooi en Vechtstreek. "De thuissituatie met besmettingen via gezins- of familieleden blijkt in veel gevallen een besmettingsbron."

Vorige week woensdag telde 't Gooi en de Vechtstreek nog 253 positief geteste inwoners in een week tijd. Van die 388 van nu kregen er 129 een positieve uitslag in de teststraat van de regionale GGD in Bussum. Daar werden afgelopen week 3441 mensen getest. Van hen kregen er 270 (7,85 procent) een positieve uitslag. Een meerderheid daarvan (141) is niet in 't Gooi en de Vechtstreek woonachtig. Een woordvoerder van de GGD erkent dat de coronamaatregelen die het kabinet vorige week bekendmaakte weinig effect lijken te hebben. Zij benadrukt daarbij dat deze maatregelen - als ze werken - pas volgende week zichtbaar zijn in de cijfers. Nu neemt alles - maatregelen of geen maatregelen - sowieso nog toe. Van brandhaarden in deze regio is nog altijd geen sprake.
Bij elkaar opgeteld hadden woensdag 2.137 inwoners uit deze regio een positieve uitslag ontvangen. Daarvan wonen er 671 in Hilversum. In totaal zijn er 68 inwoners van de regio overleden aan het coronavirus, waarvan 49 gemeld door verpleeghuizen.
In Tergooi lagen woensdag twaalf coronapatiënten, waarvan drie patiënten op de IC. Inmiddels is de hoofdingang van het ziekenhuis in Hilversum door het toenemende aantal besmettingen en de aangescherpte landelijke richtlijnen aangepast. De tenten zijn naar voren geplaatst en looplijnen voor bezoekers worden duidelijk aangegeven met hekken en borden. “Zo hopen wij dat de ingang, die via het triagepunt gaat, duidelijk en toegankelijker wordt in deze speciale coronatijd”, laat het ziekenhuis weten.
Mindervaliden en rolstoelgebruikers kunnen gebruikmaken van een speciale doorgang aan de zijkant van het triagepunt. Zij hoeven niet in de rij aan te sluiten. Ook wordt duidelijker aangegeven hoe patiënten en bezoekers het plein voor de hoofdingang weer moeten verlaten. Daarnaast is de mondkapjesplicht van kracht voor alle bezoekers, wat volgens het ziekenhuis erg goed verloopt. “Er is nog maar een enkeling die zonder een mondmasker komt. De meeste bezoekers dragen er uit zichzelf al een, net als al onze medewerkers.” Naast de zorg rondom corona focust Tergooi zich ook op de reguliere zorg, zodat die ondanks alle extra maatregelen door kan gaan.

Deze regio is overigens geen uitzondering als het gaat om de stijgende cijfers. In alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen neemt het aantal meldingen nog steeds verder toe. In de afgelopen week zijn er 222.877 mensen positief getest, 15.000 meer dan de week ervoor. Het reproductiegetal R ligt op 1,17.