Zonder publiek was er op het veld een spannende strijd gaande.
Zonder publiek was er op het veld een spannende strijd gaande. Foto: Bastiaan Miché

Tribune leeg bij Gooise hockeykraker

HILVERSUM De enerverende hockeyderby in de overgangsklasse B tussen de heren van het thuisspelende Hilversum en Naarden eindigde zondagmiddag in 2-2. Met deze uitslag kwam Hilversum goed weg en Naarden, dat in de derde en vierde periode de wedstrijd dicteerde, deed zichzelf tekort.

Het was onrealistisch: een regionale hockeyderby zonder toeschouwers als gevolg van de coronamaatregelen. Normaal zou het stampvol zijn langs het veld aan Het Jagerspaadje. “We moeten ons echter houden aan de maatregelen”, beseft ook Hilversum-voorzitter Martijn Jansen. “Het heeft voor de club met 1500 leden wel de nodige consequenties; vooral financieel. De inkomsten uit de horeca zijn een belangrijke factor.”
De club staat volgens de voorzitter niet op omvallen, maar men moet nu wel op de centen letten. "Dat betekent onder andere dat we grote investeringen, zoals het vervangen van enkele velden, voor ons uit moeten schuiven. Wat je vooral nu mist, is de dynamiek en de saamhorigheid in de club. Gezellig met z’n allen in het clubhuis voor of na een wedstrijd bij elkaar komen, is er nu niet bij.”
Met de uiteindelijke 2-2 uitslag kwam Hilversum goed weg. Naarden, dat in de derde en vierde periode de wedstrijd dicteerde, deed zichzelf tekort. Overigens konden de Hilversum-supporters toch de wedstrijd volgen. Eerste-elftalspeler Justen van Schaik verzorgde met zijn bedrijf Not Just Content op YouTube een livestream. De gedwongen thuisblijvers konden zien dat Hilversum in het eerste kwart snel op een 2-0 voorsprong kwam. Sjoerd Blink scoorde eerst uit een strafbal, waarna Dorus Sporken een strafcorner verzilverde.
Vervolgens liet Hilversum het duel geleidelijk uit handen glippen. Coach Peter Hortulanus neemt het zijn mannen niet kwalijk: “De ploeg was in voorgaande seizoenen gewend om achter de feiten aan te moeten lopen. Het zit ons niet mee. We spelen best wel goed hockey om mee te kunnen in de middenmoot. We missen nog het killersinstinct om het na een voorsprong, zoals vandaag, ook af te kunnen maken. Door deze fase moeten we heen.”
Naarden begon zwak aan het duel, maar scoorde in het derde kwart kort na elkaar de 2-1 en 2-2. Jaap Overgaauw was zondagmiddag de coach van de ploeg uit Naarden. Vincent van Poppel, normaliter de eindverantwoordelijke, zat in verband met corona noodgedwongen thuis. “Daarom neem ik vandaag zijn taak over”, aldus Overgaauw. “Eigenlijk was het teleurstellend vanmiddag. Hilversum was alleen in het eerste kwart van de wedstrijd in beeld. Daarna maakten wij het spel en waren voortdurend in de aanval. Maar als je van de twaalf strafcorners er maar twee weet te benutten, doe je het niet goed. Het duurde na de 2-2, hoewel we veel kansen hebben gehad, te lang om op voorsprong te komen. We gingen ook veel te gehaast spelen en dan lukt het niet.”
In het laatste kwartier van de wedstrijd ging Naarden volop in de strijd voor de zege. De bevrijdende treffer bleef uit. Voor Hilversum kwam het eindsignaal juist als een bevrijding.
Door het gelijke spel bezet de ploeg van Hortulanus na vijf duels met zeven punten de vijfde plaats in de Overgangsklasse. Naarden bezet na evenveel duels en één punt minder de achtste positie. De derde ploeg uit deze regio doet het erg goed. Huizen won namelijk de topper tegen De Reigers uit Hoofddorp op eigen veld met 2-1 en is daardoor met twaalf punten uit vier wedstrijden lijstaanvoerder.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra