Langzaamaan moet citymarketing gaan uitkijken naar een andere locatie.
Langzaamaan moet citymarketing gaan uitkijken naar een andere locatie. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Werk blijven maken van beter imago bij inwoners

HILVERSUM Bijna drie jaar is Stichting Hilversum Marketing bezig en blijkbaar is het nodig om te werken aan een positiever imago van dit instituut dat Hilversum stevig op de kaart moet zetten bij inwoners, bezoekers, bedrijven en talent. Dit is een strategisch doel van de citymarketingorganisatie, zo blijkt uit de brief van wethouder Gerard Kuipers (D66) aan de gemeenteraad.

De Democraat is in de pen geklommen richting politiek omdat hij en zijn collega's uit het college vorige week dinsdag besloten hebben een subsidie van 725.000 euro te verlenen voor het jaar 2021 aan Stichting Hilversum Marketing (SHM). De citymarketingorganisatie heeft na het maken van het meerjarenperspectief en -begroting zelf de subsidieaanvraag bijgesteld: van 785.000 naar 725.000 euro. In 2022 zakt het subsidiebedrag beduidend. Dan gaat het 'nog maar' om 575.000 euro.

Het afbouwen van de gemeentelijke subsidie is geen verrassing. Dat is vanaf het allereerste begin gecommuniceerd door voormalig wethouder Wimar Jaeger. Eerst moest de organisatie goed en stevig in de steigers worden gezet en daarna kon SHM gaan bouwen aan netwerken en programmering. Het is altijd de bedoeling geweest dat mettertijd meer en meer de eigen broek opgehaald moest gaan worden. Ofwel: zelf gelden verwerven. Gezien de coronacrisis is het wel de vraag of de stichting voldoende middelen uit de markt kan halen. Daarom moet er nog een slag om de arm gehouden worden. Uit voorzorg is een aantal additionele activiteiten al geschrapt in 2021 en zijn bijdragen of kosten aan derden geschrapt of verlaagd.

Wat zijn de financiële gevolgen van een verhuizing? Het onderkomen in de 'zwarte doos', zoals de container in de volksmond heet, op het Stationsplein is immers tijdelijk. Als alles volgens de gemeentelijke planning verloopt, dan begint de metamorfose van het stationsgebied op het Stationsplein. Het verleggen van de kabels en leidingen en de sloop van de kelder van het oude GAK-gebouw gelden als de eerste stappen van deze gewenste herinrichting, die jaren gaat duren. Dat betekent ook dat SHM op zoek moet naar een andere plek. Onduidelijk is nu nog waar de stichting naartoe gaat en welke huurprijs daar aan vast hangt.
Speerpunten voor 2021 zijn onder meer werken aan een beter imago bij de inwoners. Tevens wil de organisatie de focus op Hilversum leggen als plek voor creatieve digitale industrie en media.