Vanwege de coronamaatregelen verloopt de intocht dit jaar heel anders.
Vanwege de coronamaatregelen verloopt de intocht dit jaar heel anders. Foto: Bastiaan Miché

Zwaaien vanuit de auto naar Sint tijdens drive thru op Media Park

HILVERSUM Geen traditionele sinterklaasintocht met duizenden kinderen in het centrum, maar een drive thru op zaterdag 14 november op het Media Park. Dat is het alternatief waarmee het college van burgemeester en wethouders nu komt.

Eerder was al duidelijk dat de traditionele intocht op die dag vanwege de coronamaatregelen niet door zou gaan. Er zouden te veel mensen te dicht op elkaar staan, was de uitleg. Wel werd benadrukt dat er meer kleinschalige bijeenkomsten zouden zijn via netwerken van scholen, buurthuizen en sportverenigingen.
Nu presenteert het college van burgemeester en wethouders ‘de Roadshow Sinterklaas’ met een aantal ideeën. Omdat de coronamaatregelen nog verder kunnen worden aangescherpt, staat nog niet geheel vast of alle plannen van nu daadwerkelijk doorgaan.
Voorlopig is er wel het idee om op 14 november tussen 13.00 en 17.00 uur een zogeheten drive thru op het Media Park te houden. Het idee is dan dat gezinnen in de auto of op de fiets een vaste route rijden en zo Sinterklaas ontmoeten. Tijdens de route zijn er nog drie ‘belevingen’, die via Q- codes of via een FM-frequentie worden versterkt. Het college houdt rekening met zo’n 2.000 bezoekers (tien auto’s per vijf minuten).
Verder zijn er vanaf zaterdag 14 november kleinschalige activiteiten met Sinterklaas en roetveegpieten in wijken, buurthuizen en winkelgebieden. Een aantal buurthuizen en winkelcentra heeft al interesse getoond. Ook de beiaardier speelt op de woensdagen 18 en 25 november tussen 11.00 en 12.00 uur vanuit de raadhuistoren sinterklaasliedjes. Scholen kunnen dan naar het Dudokpark komen. Daarnaast is er het plan om de begane grond van Museum Hilversum om te toveren tot de slaapkamer van Sinterklaas en is er tussen 14 november en 4 december een sinterklaasexpositie.
Overigens kreeg burgemeester Pieter Broertjes recent al bezoek van Sinterklaas. Samen met de Kerstman was de goedheiligman per helikopter naar Hilversum gekomen. Gekscherend vroeg Sinterklaas zich af of hij met al die maatregelen wel welkom was in Hilversum. De burgemeester gaf daar bevestigend antwoord op. Maar achter al die gekkigheden zat een serieuze boodschap. De angst bestaat dat het vlak voor 5 december te druk wordt in de winkels met mensen die op het laatste moment inkopen doen. Daarom is de oproep daar nu al mee te beginnen. Veel ondernemers hebben speciaal voor de feestelijke maanden bijvoorbeeld nu al geschikt cadeaupapier klaar liggen. Centrummanager Jorine de Soet: “Als men nu namelijk alvast de inkopen doet en dat doet op andere momenten dan bijvoorbeeld de zaterdagmiddagen, dan winkelt men veilig en heeft men alle tijd en ruimte om zorgvuldig en plezierig de inkopen te doen."