De vierjaarlijkse vragenlijst is verstuurd.
De vierjaarlijkse vragenlijst is verstuurd. Foto: GGD

Eerste herinnering van de Gezondheidsmonitor is op papier

HILVERSUM De Gezondheidsmonitor, het vierjaarlijkse, grootschalige vragenlijstonderzoek van de GGD Gooi en Vechtstreek, is eind september naar 25.000 inwoners in de regio verstuurd. Op donderdag 15 oktober ontvangen ze een eerste herinnering.

"Deze herinnering is met een vragenlijst op papier", aldus Manita van Acker, epidemioloog van GGD Gooi en Vechtstreek. "We weten uit ervaring dat veel mensen het toch fijner vinden om de vragen op papier in te vullen en niet op internet."
Van Acker vervolgt: "Het is echt belangrijk om de vragenlijst in te vullen, vooral nu met de coronacrisis. We willen bijvoorbeeld graag weten of je denkt dat je corona hebt gehad of het ook echt hebt gehad. Heeft corona ook impact op je werk als mantelzorger of vrijwilliger? Maar ook of je genoeg beweegt, meer stress hebt of dat je je eenzaam of depressief voelt in deze onzekere periode en hoe je met tegenslagen omgaat."
De epidemioloog meldt dat de antwoorden vertrouwelijk worden behandeld en de uitslag van het onderzoek bespreekt de GGD met de gemeenten en andere overheidsinstanties, zodat zij hun gezondheidsbeleid en activiteiten voor de komende jaren kunnen bepalen. "Wij geven ook advies over een gezonde leefstijl", aldus Van Acker. "Hoe meer mensen meedoen des te beter de kwaliteit van het onderzoek wordt. Landelijk zijn er ruim een miljoen mensen benaderd. Je helpt mee met het beter maken van het gezondheidsbeleid van de inwoners en dat is voor de gemeenten en instanties belangrijk."