Maatregelen winkels 'vallen mee'

HILVERSUM Toch wel enigszins opgelucht reageert de centrummanager van Hilversum, Jorine de Soet, over het kabinetsbesluit om alleen koopavond te schrappen en niet de koopzondag. "Ze hebben zich de reactie van de retail toch wel aangetrokken."

Dinsdagmorgen kwam de Stichting Centrum Hilversum met het persbericht waarin werd gesteld dat kortere openingstijden en sluiting van de winkels op zondag voor minder spreiding van winkelend publiek zorgt, niet bijdraagt aan het terugdringen van het aantal coronabesmettingen en wellicht zelfs averechts werkt. Dat bericht kwam naar buiten nadat was uitgelekt dat de winkels tijdens koopavonden en koopzondagen dicht zouden blijven. "We verwachten niet dat deze centrumbezoekers nu thuis zullen blijven, deze zullen hun bezoek aan de winkels nu op andere momenten gaan plannen en dan met name op de - toch al drukke - zaterdagmiddagen", aldus De Soet. "Als we dan ook rekening houden met andere mogelijke coronamaatregelen, zoals het stilleggen van de amateursport, dan is de verwachting dat de drukte ook hiermee op de zaterdag flink zal toenemen, met alle gevolgen van dien.”
Nu is bekend dat winkels in de detailhandel uiterlijk om 20.00 uur sluiten en koopavonden worden afgeschaft. "Het valt dus mee", zegt De Soet dinsdagavond. Zij meldt verder dat er al wel prille ideeën zijn om op zaterdag tot 19.00 uur open te blijven.