De sneltestlocatie in Kerkelanden ging deze week open.
De sneltestlocatie in Kerkelanden ging deze week open. Foto: Bastiaan Miché

Stijging Gooi en Vechtstreek zet door

Ook in deze regio is het aantal meldingen van positief op het coronavirus geteste mensen verder gestegen. In Hilversum is nu ook een coronasneltestlocatie.

HILVERSUM Het risiconiveau in de regio Gooi en Vechtstreek is inmiddels overgegaan van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. Dat betekent dat meer dan 150 mensen per 100.000 inwoners positief getest zijn. De voorbije zeven dagen kregen 656 inwoners van deze regio een positieve testuitslag, een week geleden was dit aantal nog 388 in zeven dagen.

De coronateststraat van de GGD verwelkomde afgelopen week 4556 bezoekers. De capaciteit van de teststraat aan de Zandzee in Bussum is afgelopen week uitgebreid naar 700 testen per dag. Zo is er ook een lijn speciaal voor fietsers geopend omdat er regelmatig inwoners zijn die niet met de auto komen. "Het uitbreiden van de testlijnen is afgestemd op de landelijke labcapaciteit", aldus de gezondheidsdienst. "Zodra het ministerie van VWS meer capaciteit heeft geregeld, breiden wij nog verder uit. Wij zijn op zoek naar een tweede testlocatie binnen de regio."
Ook binnen Tergooi neemt het aantal coronapatiënten en de zorgen verder toe, al is de situatie nog niet zo dramatisch als bij andere ziekenhuizen. Wel is de cohortafdeling voor coronapatiënten in het Hilversumse ziekenhuis, waar afgelopen voorjaar tientallen mensen lagen, sinds maandag weer terug. Momenteel is er plaats voor twaalf patiënten, later deze week staan er zeventien bedden.
Een woordvoerder van het ziekenhuis meldt dat verder alles goed verloopt, al is het uiteraard wel druk. Er is nog niet direct sprake van het afschalen van de reguliere zorg nu het aantal coronapatiënten weer toeneemt, al zijn er vanwege de herfstvakantie wel minder operaties ingepland dan tijdens andere weken. Ook is het zo dat een aantal mogelijk besmette medewerkers thuis in quarantaine zit.
Ondertussen roepen de gezamenlijke huisartsen en zorginstellingen in Gooi en Vechtstreek patiënten op te blijven komen. In het voorjaar bleven veel mensen thuis uit angst om zelf besmet te raken of vanwege de gedachte dat het ziekenhuispersoneel al zo druk was. Nu begint datzelfde beeld alweer te ontstaan, aldus de Tergooi-woordvoerder. "Maar dat is het laatste dat we willen. Mensen met een afspraak moeten gewoon komen. Als het echt niet kan, zijn wij degenen die hen afbellen.”
In een parkeergarage aan de Franciscusweg in Kerkelanden is nu een (commerciële) teststraat gestart. Wie zich wil laten testen en niet een paar dagen kan of wil wachten op de (volgens de initiatiefnemers vaak negatieve) uitslag, kan in deze teststraat terecht. De uitslag is binnen een kwartier bekend en de portemonnee is 120 euro, exclusief BTW, lichter. Wie zich wil laten testen, kan zich aanmelden via www.coronasneltesthetgooi.nl. De sneltesten zijn door de overheid en de GGD goedgekeurd en kunnen dus ook gebruikt worden om uit te reizen naar het buitenland.