Twee verdachten verklaarden in opdracht te hebben gehandeld

Vervolg van de voorpagina

Vanuit de hotels hackten ze de sites van een aantal banken. Vervolgens stuurden ze de klanten een mailbericht, zogenaamd vanuit de bank, dat er een dreiging was en dat een bankmedewerker contact zou opnemen. In dit contact legden ze uit dat hun rekening geplunderd dreigde te worden en dat het nodig was geld over te boeken naar een ‘veilige' rekening. In werkelijkheid bleek dit een rekening van een moneymule te zijn. Het geld werd vervolgens witgewassen en uitbetaald in bitcoins. Een andere methode was het versturen van betaalverzoeken. Dit alles is ten laste gelegd als computervredebreuk, oplichting, diefstal en witwassen.
Het onderzoek, door een speciaal cybercrimeteam, startte toen een van de verdachten in beeld kwam voor witwassen. Daarbij kwam eind 2018 naar voren dat de phishingactiviteiten plaatsvonden via een IP-adres van het Hilton Hotel in Soest en dat twee mannen daar bijna dagelijks een kamer huurden. Dit leidde in februari 2019 tot de aanhouding op heterdaad in het hotel.
De rechercheurs opereerden vanuit de naastgelegen kamer; op het moment van de aanhouding stond de laptop open met daarop gegevens van potentiële slachtoffers. In het onderzoek dat volgde werden telefoons, laptops, camerabeelden en financiële gegevens onderzocht, woningen doorzocht en beslag gelegd op een auto en luxe goederen. De beide 23-jarige verdachten verklaarden in opdracht te hebben gehandeld en bekenden de feiten voor een deel.
Voor de slachtoffers, veelal oudere mensen uit het hele land, was de schrik en het verdriet groot, meldt het OM. "In hun verklaringen beschreven ze de geraffineerde werkwijze van de oplichters. Met waarschuwingen en met enige druk werden ze bewogen het geld over te maken. Dat werd daarna direct opgenomen. De verdachten besteedden hun deel van het geld aan luxe kleding, feestjes en vakanties.”
Een aantal gedupeerden heeft de schade vergoed gekregen van de banken. Zowel de benadeelden zelf als de betreffende banken hebben daarom vorderingen ingediend om de schade te verhalen op de verdachten.
Een van de twee verdachten heeft een beduidend groter aandeel in de strafbare feiten gehad. Voor hem geldt een langere pleegperiode. Tegen hem eiste de officier van justitie vijf jaar cel, de andere kreeg een eis van drie jaar cel. Ook moeten de vorderingen van de benadeelde partijen worden toegewezen.