Veel woningen zijn tegenwoordig snel verkocht.
Veel woningen zijn tegenwoordig snel verkocht. Foto: Sjoerd Stoop

Verkoopprijzen stijgen ongekend hard

De coronamaatregelen van nu en de zogenaamde tweede golf hebben zeker geen negatieve gevolgen voor de woningmarkt. De prijzen blijven maar stijgen.

HILVERSUM 'Zorgwekkend'. Dat is de conclusie van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar. In ‘t Gooi was er de voorbije drie maanden een recordaantal transacties.

Dat zou komen doordat veel mensen niet op vakantie gingen afgelopen zomer en wellicht ook door aangepaste woonwensen door toename van het thuiswerken. "Er was én is meer vraag dan nieuw instromend aanbod, zodat de totale hoeveelheid aanbod daalde naar het laagste niveau in ruim twintig jaar”, meldt de NVM. "Daarbij stegen de verkoopprijzen ongekend hard en hebben we te maken met de meest krappe woningmarkt sinds 1999. Deze krapte zorgt er weer voor dat een deel van de potentiële verkopers geen geschikte woning vindt en dus ook het eigen huis niet te koop zet.”

Vanwege het coronavirus en de onzekerheid die daarbij hoort, zullen veel kopers wellicht hebben gedacht dat de woningprijzen zouden zakken vanwege een tegenvallende verkoop. Dat lijkt allesbehalve het geval. Zo zijn er het afgelopen kwartaal 1.045 woningen in deze regio verkocht en dat binnen een zeer snelle gemiddelde looptijd van 34 dagen. Het aantal transacties is met 22,4 procent gestegen. "Dit is echt bijzonder veel”, aldus NVM, afdeling ‘t Gooi. "Vorig kwartaal lag dat percentage op 0,7 procent.”
Ook de gemiddelde transactieprijzen blijven, gecorrigeerd per woningtype, stijgen. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar bedraagt de stijging 10,1 procent en kwam de gemiddelde transactieprijs uit op 516.000 euro. In het vorige kwartaal was de gemiddelde transactieprijs nog 480.000 euro. Het percentage woningen dat boven de vraagprijs is verkocht ligt op 40,5 procent.
Van de appartementen verwisselden er 231 van eigenaar voor een gemiddelde transactieprijs van 273.000 euro. Dat is een stijging van 10,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De appartementen stonden gemiddeld 29 dagen te koop. Van de tussenwoningen werden er 293 verkocht met een gemiddelde transactieprijs van 383.000 euro, een prijsstijging van 16,8 procent. De verkooptijd bedroeg gemiddeld 25 dagen.
De verkoop van de 192 verkochte hoekwoningen duurde met 35 dagen gemiddeld iets langer. Gemiddeld gingen zij voor 421.000 euro, een stijging van 3 procent, in de verkoop. En twee-onder-een-kap-woningen werden verkocht tegen een gemiddelde transactieprijs van 671.000 euro. Dat is een prijsstijging van 10,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De verkooptijd ligt op gemiddeld 36 dagen.
Blijft over de villa's. Daarvan wisselden er 132 van eigenaar. De gemiddelde transactieprijs bedroeg 1.144.000 euro, een lichte prijsstijging van 2 procent ten opzichte van een jaar terug. De verkooptijd ligt op gemiddeld 55 dagen.
Wat betreft het aantal transacties valt op dat deze ten opzichte van vorig jaar met name bij de hoekwoningen, twee-onder-een-kap woningen en de vrijstaande woningen zijn toegenomen. Bijzonder is op te merken dat de transactieprijs voor hoekwoningen als enige een daling laten zien in vergelijking met de cijfers van het tweede kwartaal. De vrijstaande woningen scoren dan wel weer goed met de hoogste stijging (6,9 procent) ten opzichte van een kwartaal eerder.