De verwachting is dat de wegwerkzaamheden net tot voor de kerst duren.
De verwachting is dat de wegwerkzaamheden net tot voor de kerst duren. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hyacintenlaan ligt nog wel even open, betaald parkeren gaat toch van start

Betaald parkeren invoeren op een straat die deels nog open ligt. Bewoners vinden dat vreemd. De gemeente zegt dat het gewoon doorgaat.

HILVERSUM Voorlopig is de klus aan de Hyacintenlaan nog niet klaar. Dat duurt zeker nog tot eind 2020. Of de straat nu nog wel of niet gedeeltelijk open ligt: invoering van het betaaldparkeerregime gaat gewoon in op zondag 1 november.

De Hyacintenlaan is onderdeel van een groter gebied waar na oktober bezoekers geld in de parkeerautomaat moeten gooien en bewoners een parkeervergunning moeten hebben om de auto daar te stallen. Naast deze straat gaat het nieuwe parkeerregime ook in op de Gladiolusstraat en de Constantiastraat. Deze straten sluiten nu met een tweejarige proef aan bij de Taludweg, de Multatulilaan en de Potgieterlaan, waar al langer betaald parkeren geldt. “Door de Hyacintenlaan, waar nu wegwerkzaamheden zijn, ook toe te voegen aan het betaaldparkerengebied kunnen de bewoners een parkeervergunning voor dit parkeergebied aanvragen”, zo geeft een gemeentewoordvoerder te kennen. “Hiermee kunnen zij tijdens de werkzaamheden in de straten parkeren waar geen werkzaamheden zijn. Ze kunnen er ook voor kiezen om nog even te wachten met het aanvragen van een parkeervergunning en buiten het betaalde gebied parkeren. Deze keuze is aan de bewoners”, luidt verdere uitleg.

En dan is daar nog de extra mededeling dat bewoners die normaal geen aanspraak maken op een (eerste) vergunning omdat zij op hun eigen oprit kunnen parkeren, van de gemeente een tijdelijke parkeervergunning krijgen. Deze is dan geldig tot de werkzaamheden zijn afgerond.

Wat gebeurt er nu dan precies op de Hyacintenlaan? Het gaat om het onderhoud aan het riool. Eén keer in de zestig jaar moet dat vervangen worden. Daar zijn direct andere zaken bij gekomen. De Hilversumse straat moet straks een mooier aanzien hebben; het asfalt is dan bijvoorbeeld vervangen door klinkers.
Begin oktober hebben de bewoners, ook van de Hyacintenlaan, een brief gehad van de gemeente. Hierin staat dat het nieuwe parkeerregime bijna ingaat en dat de autobezitters maximaal twee parkeervergunningen per adres kunnen aanvragen (30 euro per jaar voor de eerste en 90 euro voor twaalf maanden voor de tweede). Bij een aantal bewoners deed deze mededeling de wenkbrauwen fronsen, omdat de klus aan het riool daar nog bij lange na niet geklaard is.

Een bezorgde bewoner van de Hyacintenlaan meldt aan de Gooi en Eembode dat hij de brief van de gemeente in een vreemd daglicht beziet en vraagt zich af of er wel afstemming heeft plaatsgevonden binnen de muren van het grote, gele raadhuis. Het is overduidelijk dat de werkzaamheden, gezien het gehanteerde tempo, veel langer gaan duren dan was gepland. Een nieuw parkeerregime invoeren over twee weken terwijl veel parkeerplaatsen dan helemaal niet te gebruiken zijn, is wat de bewoner betreft ondenkbaar.
"In die brief wordt aangekondigd dat per 1 november 2020 betaald parkeren wordt ingevoerd en dat aangeraden wordt om nu een parkeervergunning aan te vragen. Dat is nogal vreemd als men bedenkt dat de Hyacintenlaan voor een groot gedeelte nog open ligt. Men is nog steeds bezig met het aanleggen van leidingen. En als al die leidingen er in liggen, moet de hele Hyacintenlaan opnieuw worden bestraat, waarbij ook duidelijk gemarkeerde parkeerplaatsen zullen moeten worden gemaakt”, aldus de bewoner.

Inmiddels is de planning voor de klus behoorlijk bijgesteld. Volgens de gemeente duren de werkzaamheden tot ongeveer de kerst. Daar houdt de woordvoerder wel direct een slag om de arm, want bij werkzaamheden buiten zijn de werklui altijd afhankelijk van het weer. Zeker gezien de tijd van het jaar kan het project nog meer vertraging oplopen.

Brief om vergunning aan te vragen lag op de deurmat