Drie auto's die van de week binnen Mugello zijn klaargemaakt.
Drie auto's die van de week binnen Mugello zijn klaargemaakt. Foto: Bastiaan Miché

Hilversummer rijdt in klassieke wagen nu de ‘holy grail' van autorally's

HILVERSUM Hij heeft al heel wat rally’s mogen rijden, waaronder vijftien maal de Tulpenrally, maar voor Hilversummer Rob van den Camp zijn de komende paar dagen toch wel heel bijzonder. Vanaf donderdag rijdt hij de vier dagen durende Mille Miglia: ruim negentig jaar passie, emotie en traditie op de route Brescia-Rome-Brescia.

De pakweg 1.700 kilometer lange wedstrijd, voorbehouden aan auto's van tussen 1927 en 1957, trekt normaliter duizenden liefhebbers uit de hele wereld. Met name bij de inspectie en start in Brescia is het een komen en gaan van mensen. Vanwege het coronavirus zal het dit keer - is de verwachting - net even anders zijn. Maar toch, verwacht Van den Camp, staan langs de route straks duizenden Italianen zich te vergapen aan de meest fascinerende auto's (waaronder Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes Benz, Porsche, Fiat, Maserati en Aston Martin).
De Hilversummer zelf rijdt samen met goede vriend Sander Fockema Wurfbain uit Velp in de Lancia B22 Scuderia Works car (1953), in het bezit van Frans Heijstee. Deze Naarder, bekend van Heijstee Classics in de Spieghel Garage, reed de klassieke wedstrijd al vier keer, maar heeft de wagen dit keer verhuurd. "Frans weet dat ik hier gek van ben”, vertelt Van den Camp. "Ik heb al vrij veel rally's gereden, ook best wat gewonnen, maar dit is toch wel de holy grail. Dit was echt ‘once in a lifetime'.”
Pas een paar dagen vooraf hoorde Van den Camp dat hij naar Italië mocht. De twee Engelse rijders die aanvankelijk de rally in de genoemde wagen (met stuur aan de rechterkant) zouden rijden, konden (vanwege corona) niet komen. Een mazzeltje dus, beseft de Hilversummer, die er overigens niet van uitgaat dat hij deze wedstrijd (bestaande uit vele behendigheidsproeven) wint. Van de pakweg 400 deelnemers staat vooraf vast dat een Italiaan aan het langste eind trekt. Dat er vorig jaar een Nederlander bij de beste tien eindigde, was al een uitzonderlijke prestatie. De Hilversummer vindt het allemaal prima. "Ik werd vorige week gevraagd. Dan is het een kwestie van alles omgooien en gaan met die banaan. Maar als ik aan het spelletje meedoe, dan wel zo goed mogelijk.”
De voorbije dagen werd de wagen klaargemaakt door Wim van Eyk van Mugello Engineering in Kerkelanden. Binnen de garage werden meer klassieke auto's gereedgemaakt voor de rally in Italië, waaronder ook de Fiat 6C 1500 van Carsten Hesz. Ook hij heeft al enkele keren de rally, die in 1927 ontstond en in de jaren tachtig nieuw leven is ingeblazen, gereden. Hesz heeft zijn wagen voor de Mille Miglia verhuurd en blijft dus komende week ‘gewoon' in Nederland. Dat geldt dus niet voor Van den Camp. Blijft er nog één toch wel grote wens over: "Ik zou nog wel een keer in een vooroorlogse auto willen rijden.”