Wethouder Floris Voorink van Handhaving.
Wethouder Floris Voorink van Handhaving. Foto: Bastiaan Miché

Andere prioriteiten handhavers vanwege strengere coronaregels

HILVERSUM Het is of-of en niet en-en. Nu er weer strengere coronaregels gelden moeten de medewerkers van handhaving en toezicht, net zoals eerder dit jaar tijdens de intelligente lockdown, keuzes maken in waar zij de focus op gaan leggen. Dat betekent nu bijvoorbeeld minder controles op meervoudige bewoning.

Op social media klonk het al cynisch dat daar sowieso al niet op gehandhaafd wordt, ook al is woningsplitsing een bron van ergernis, zeker als dat zonder de benodigde papieren van de gemeente gebeurt. Uit de coronanieuwsbrief van de gemeente van vorige week blijkt dat het momenteel weer alle ballen is op de naleving van de coronamaatregelen.
Dat houdt onder meer in dat er minder prioriteit is voor anonieme meldingen die geen risico voor de samenleving opleveren. Deze meldingen over bijvoorbeeld loslopende honden, hondenpoep en verkeerd maar wel veilig geparkeerde auto's worden zonder inzet afgehandeld. Bij excessen en meldingen die risico's met zich meebrengen wordt altijd opgetreden, is te lezen. In overleg begin dit jaar met wethouder Floris Voorink (VVD) van Handhaving is besloten minder prioriteit te geven aan controles op meervoudige bewoning in Hilversum.
Als de te controleren maatregelen (nog meer) toenemen, dan kunnen de handhavers een beroep doen op de milieu-inspecteurs. Zij gaan dan samen op pad tijdens de dagdiensten. En ook dat is niets nieuws onder de Hilversumse zon, want in maart, april en mei hebben zij al gezamenlijk opgetrokken.