Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

Vier rode draden en maximale inzet nieuwe steunpakketten

Nu de tweede coronagolf gaande is, heeft de gemeente vier ‘rode draden' benoemd die de komende tijd bijzondere aandacht krijgen.

HILVERSUM Nee, zegt ook wethouder Karin Walters van financiën, de gemeente Hilversum heeft niet genoeg geld om de aanstaande faillissementen binnen de mediastad te voorkomen. Maar wel, zegt zij, zullen alle steunpakketten maximaal worden ingezet om gedupeerden te helpen. Zo zal er onder meer veel geld worden vrijgemaakt om mensen, die hun baan zijn verloren, om te scholen.

Het college van burgemeester en wethouders lichtte woensdagmiddag in een uitgebreide brief aan de gemeenteraad toe wat er de voorbije maanden allemaal is gedaan en wat er de komende tijd gaat gebeuren. Duidelijk is dat de coronacrisis Hilversum al veel geld heeft gekost en nog gaat kosten. Goed nieuws is er dat er vanuit het Rijk extra gelden komen. De gemeente blijft daarom actief kijken van welke steunpakketten gebruik kan worden gemaakt.
In deze tweede golf zet de gemeente Hilversum de lijn voort die half maart - aan het begin van de coronacrisis - is ingezet. De intensieve samenwerking met verschillende partijen is tijdens de eerste golf effectief gebleken en blijft voorlopig voortduren. Goed nieuws is er voor ondernemers. De uitstelregeling van de lokale heffingen die zij moeten betalen, is verlengd tot eind dit jaar.
In de aanloop naar de komende weken of maanden zijn vier 'rode draden' benoemd. Dit zijn groepen, organisaties of thema's die in het vervolg van de coronacrisis bijzondere aandacht krijgen. Het gaat hier bijvoorbeeld om bedrijven en zzp'ers in financiële nood, de stijging van bijstandsuitkeringen en de toename van werkloosheid (rode draad 1). Maar ook om de gevolgen van deze crisis voor kwetsbare doelgroepen, die zich geconfronteerd zien met een opeenstapeling van problemen (rode draad 2).
Daarnaast zijn er in Hilversum partijen en organisaties met wie de gemeente een subsidierelatie heeft en die in zwaar weer verkeren. Denk hierbij aan cultuurorganisaties en sportverenigingen (rode draad 3). Tenslotte is er in deze coronatijd extra aandacht voor de toename van ondermijning. Criminelen richten hun pijlen op kwetsbare ondernemers, met name in de horecasector. Zij bieden financiële hulp die aantrekkelijk lijkt, maar uiteindelijk tot criminele activiteiten leidt (4). Overigens, aldus Walters, zijn er nog geen signalen dat gedupeerde horecaondernemers het criminele pad op gaan, echter het is eerder gezien en dus 'een realistische zorg'.
De gemeente zet erop in dat inwoners en ondernemers in Hilversum maximaal gebruik kunnen maken van reeds lopende steunpakketten en nieuw aangekondigde steun. Voor het aan het werk helpen van mensen die werkloos zijn geworden, wordt er aan een intensiveringsplan gewerkt rond re-integratie, bijscholing en omscholing. Tijdens de eerste coronagolf zijn met name jongeren en flexwerkersop straat komen te staan.

Meer op www.gooieneembode.nl/extra