Hussen voelden zich overvallen.
Hussen voelden zich overvallen. Foto: Bob Awick

GNR: Verbod voor grote groepen honden in de natuur staat vast

HILVERSUM Ondanks een massaal ondertekende onlinepetitie en een oproep van de Hilversumse fractie van de PvdA, is het Goois Natuurreservaat (GNR) niet van plan het besluit voor maximaal drie honden per begeleider in de Gooise natuurgebieden terug te draaien.

Het onlangs genomen besluit betekent dat hondenuitlaatservices met het huidige aantal honden vanaf 15 juli volgend jaar niet meer welkom zijn in de verschillende natuurgebieden. "Het GNR is een natuurgebied waar iedereen van moet kunnen genieten”, zegt een woordvoerder. "Maar de natuur is kwetsbaar. En door de toenemende schade die loslopende honden nu veroorzaken, valt er straks niet meer van te genieten.”
Het toenemende aantal grote groepen honden in de natuur komt doordat het aantal hondenuitlaatservices (hussen) in deze regio de voorbije jaren fors is toegenomen, stelt het GNR. Daarnaast geldt er al een verbod voor deze hussen in de natuurgebieden rondom ‘t Gooi. Het gevolg is dat de hussen uit deze regio's ook massaal de Gooise natuurgebieden opzoeken. "Ook bij natuurbeheerder Staatsbosbeheer hanteren ze de regel van maximaal drie honden per persoon”, meldde het GNR al eerder. "Dit is niet een zomaar gekozen getal. Met drie honden is er nog geen sprake van een roedel en blijven de honden onder appel. Dit betekent dat de hond goed moet luisteren naar zijn baas, geen overlast mag veroorzaken en zo veel mogelijk op de paden moet blijven.”
Het besluit leidde echter tot veel onrust bij de gedupeerde hussen en afgelopen week ook tot politieke vragen van de Hilversumse PvdA aan het college van burgemeester en wethouders. De sociaaldemocraten noemden het GNR-besluit kort door de bocht en er werd volgens de partij onvoldoende rekening gehouden met alternatieve oplossingen en de belangen van de hondenuitlaatservices uit deze regio.
PvdA-raadslid Jacqueline Kalk van de PvdA pleitte daarbij voor een vergunningverleningsstelsel voor Gooise hussen. Maar dat is geen optie, aldus de GNR-woordvoerder. Het is simpelweg niet te handhaven, is daarbij de uitleg. "Andere organisaties liepen hier ook tegenaan.” En dan zijn er elders nog wel plekken waar honden welkom zijn, maar dat zijn straks niet de beschermde natuurgebieden van het GNR.
Ook de kritiek dat de hondenuitlaatservices zijn overvallen met het besluit, is volgens de woordvoerder niet geheel terecht. Al sinds december vorig jaar wordt er gesproken over een oplossing voor het hondenprobleem dat er volgens het GNR is. Maar dat een verbod voor de hussen niet bepaald voelt als een oplossing, kan de woordvoerder zich voorstellen. Wel, zegt zij, heeft er zorgvuldig onderzoek plaatsgevonden en is er zeker contact geweest met de hondenuitlaatservices. "Maar uiteindelijk zijn wij als GNR de partij die een besluit moet nemen.”
En het is echt niet alleen zo dat het GNR boze reacties krijgt op het besluit. Heel veel mensen zijn juist dolblij dat zij straks niet meer worden gehinderd door grote groepen honden. "We krijgen heel veel positieve reacties. Die zie je ook voorbijkomen op de social media."