Wethouder Floris Voorink is met meerdere buurten in gesprek over het stoppen van woningsplitsing.
Wethouder Floris Voorink is met meerdere buurten in gesprek over het stoppen van woningsplitsing. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Veel vergunningswerk aan de winkel

Er is absoluut een flinke stap gezet qua tijdig verlenen van vergunningen, maar de standaard moet alsnog flink omhoog, zo blijkt uit een beleidsevaluatie.

HILVERSUM In een relatief korte tijd heeft de gemeente een flinke sprong gemaakt als het gaat om het binnen de wettelijke termijn verlenen van een vergunning. Tussen 2017 en 2019 is dat in het raadhuis met 28 procent omhoog gegaan. Maar dat komt vooralsnog niet in de buurt van de gestelde norm. Er blijft flink werk aan de Hilversumse vergunningwinkel.

In 2017 was het percentage op tijd - binnen de wettelijke termijn - verstrekte vergunningen erg ondermaats. Uit de evaluatie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) en de jaarrapportage 2019 blijkt dat dit percentage 24 maanden geleden op slechts 48,3 procent lag. In 2019 lig dat percentage al op 77 procent. Dat is een forse groei te noemen. Het gewenste niveau - 90 procent tijdig verstrekken - is daarbij nog lang niet in zicht.

In de afgelopen vier jaar zijn 22.656 Meldingen Openbare Ruimte (MOR) binnengekomen bij de gemeente. Van de complexe meldingen, zoals illegale bouw of sloop of woonoverlast, is 80 procent op tijd afgehandeld. Dat houdt in binnen twee dagen ter plaatse om de situatie te controleren en binnen veertig dagen de zaak afronden. Dat is in 2.716 gevallen van de in totaal 3.259 gelukt, wat neerkomt op 85,7 procent.

Ook op het gebied van Meldingen Openbare Ruimte met verzoeken tot handhaving, waaronder overlast tijdens bouwwerkzaamheden, zit Hilversum dik boven de 80 procent. Hier is de handelwijze: binnen één dag bericht naar de melder en afronding binnen twee weken. Dat is 2.800 van de in totaal 3.600 meldingen (81,8 procent) ook zo gebeurd, Alleen voor korte Meldingen Openbare Ruimte, zoals dumping gevaarlijke stoffen, zit de gemeente met 77,4 procent onder de gewenste 80 procent. In 7.908 van de 11.181 gevallen is er wel binnen één tot vijf dagen geacteerd.

Dat moet dus nog beter en dat is de gemeente ook van plan. Nu het bijna tijd is om het VTH te gaan vernieuwen - in 2021 moet er een nieuw plan liggen - is een betere accuraatheid een van de voornemens. In de evaluatie staat dat de gemeente een plan moet maken om de doorlooptijd van de vergunningverlening in te korten. Tevens moeten de doelstellingen meer 'smart' zijn. Ofwel: beter meetbaar. Ook dat is een punt van kritiek op het huidige beleid.
Duidelijk is ook dat er extra aandacht komt voor meervoudige bewoning, zeker over het spoor een grote bron van ergernis. Volgens wethouder Floris Voorink (VVD) van Handhaving is de gemeente in gesprek met meerdere buurten, waaronder de Electrobuurt, de Geuzenbuurt en de Kleine Driftbuurt, om woningsplitsing echt niet meer toe te staan. 'Voor al deze buurten geldt dat er veel overlast door splitsing wordt ervaren en het buurtquotum van gesplitste panden inmiddels is bereikt', is te lezen in de brief. "Dat maakt dat er geen ruimte meer is voor verdere toevoeging van initiatieven voor meervoudige bewoning. Daar komt bij dat in de Gebiedsagenda 1221 is vastgesteld dat het aantal woningen in 1221 kan groeien met circa duizend nieuwe woningen tot 2030. Onderzocht wordt of het college tot deze stop kan besluiten als onderdeel van de huidige regeling Meervoudige Bewoning in het bestemmingsplan of dat dit een raadsbesluit vergt", merkt de liberaal op.