De Loosdrechtseweg is breed en overzichtelijk.
De Loosdrechtseweg is breed en overzichtelijk. Foto: Bastiaan Miché

‘Inrichting Loosdrechtseweg lokt permanent uit tot hard rijden’

HILVERSUM “De inrichting van het deel van de Loosdrechtseweg tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat en de Diependaalselaan lokt uit tot hard rijden wegens het ontbreken van structurele snelheidsbeperkende voorzieningen.”

Dat stelt een klankbordgroep in een door 52 bewoners ondertekend rapport van bijna veertig pagina's dat dinsdag is aangeboden aan verkeerswethouder Annette Wolthers. Duidelijk wordt dat de bewoners de hardrijders in hun straat spuugzat zijn.
Het rapport door een klankbordgroep van bewoners van de Loosdrechtseweg komt voort uit een huis-aan-huisbrief over deze problematiek, die afgelopen zomer bij 117 woningen in de brievenbuis belandde. Daarop zijn 52 reacties binnengekomen. Uiteindelijk hebben 55 bewoners zich akkoord verklaard met de inhoud van het rapport. De inhoud van het rapport is gebaseerd op twee pijlers: de reacties van bewoners op de huis-aan-huisbrief en de meetgegevens van drie meetpunten op de Loosdrechtseweg.
In het rapport wordt benadrukt dat bij verschillende aanpassingen in 2002 al zou zijn aangegeven dat een vrijliggend, breed en overzichtelijk recht stuk weg weggebruikers uitlokt tot hard rijden. "Inmiddels zijn we achttien jaar verder en moeten de bewoners helaas vaststellen dat de inrichting van de Loosdrechtseweg permanent uitlokt tot hard rijden wegens het ontbreken van structurele snelheidsbeperkende voorzieningen. Dat de gemeente dit ook onderkent, blijkt uit het feit dat de Loosdrechtseweg is terechtgekomen op de lijst van dertig wegen in Hilversum waar regelmatig te hard wordt gereden; zowel door auto's als door motoren.”
Het beeld dat daaruit naar voren komt is dat alle bewoners grote zorgen hebben over de te hoge snelheden van het gemotoriseerde verkeer, aldus de klankbordgroep. "Het bezorgt naast heel veel overlast door lawaai ook een gevoel van onveiligheid, met name voor het oversteken van de weg. Als beste oplossing wordt vrijwel unaniem een flitspaal genoemd.”
Behalve het plaatsen van een flitspaal en meer politietoezicht stellen de bewoners voor om de hoofdrijbaan te versmallen. Een andere optie is om het middeneiland bij de Hermelijnlaan voor voetgangers en overstekende fietsers veiliger te maken. "Een oplossing zou kunnen zijn om het huidige middeneiland te vervangen door een kleine rotonde. Dat haalt ook meteen de snelheid uit het verkeer.”
Specifiek voor de ventweg is het voorstel om de beide bestaande lage drempels aan het begin en het einde te verhogen en een extra derde drempel halverwege de eengezinswoningen langs de ventweg aan te brengen.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra