Het ongeval bij Vida afgelopen zomer.
Het ongeval bij Vida afgelopen zomer. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Opvallende suggesties CDA bij aanpak verkeershufters

De Hilversumse fractie van het CDA komt met een aantal opvallende suggesties om iets te doen aan de verkeershufters die met name de ringwegen, zowel de centrum- als de buitenring, als racebaan gebruiken, met zeer gevaarlijke situaties als gevolg. Zo pleiten de christendemocraten onder meer voor de zogenaamde Actibump.

Afgelopen zomer waren er verschillende ongevallen in Hilversum, met als hoogtepunt de klapper begin augustus bij Vida. Een ruime meerderheid van de Hilversumse politiek eiste met de motie ‘Hilversum Handhaaf!’ maatregelen van burgemeester Pieter Broertjes en verkeerswethouder Annette Wolthers. Het handhaven van de verkeersveiligheid en het optreden tegen snelheidsovertreders en wegpiraten moest per direct prioriteit zijn.
Het CDA noemt deze oproep vanuit de gemeenteraad een goed begin, maar wil meer. Daarom komt raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen met drie suggesties. Zo stelt hij voor om inwoners meer zeggenschap te geven over de locaties waar snelheidsmetingen gedaan kunnen worden, zodat daar indien nodig ook gehandhaafd kan worden.
Een tweede optie is de inzet van geluidsflitspalen. Deze apparaten kunnen bijvoorbeeld bij stoplichten meten hoeveel decibelgeluid een langsrijdende auto of motor produceert. “Via de APV kan vervolgens geregeld worden aan welke grenswaarden voertuigen moeten voldoen”, aldus Kruijswijk Jansen. “Wanneer een voertuig over die waarde heen gaat, kan de RWD het voertuig schorsen totdat een herkeuring heeft plaatsgevonden. Bovendien leveren de metingen informatie op over de hinder die wordt veroorzaakt, waardoor de politie gericht kan optreden.”
De derde en laatste suggestie is de inzet van de Actibump, een stalen plaat die in het wegdek wordt gemonteerd. Daarboven komt dan een sensor die een hard rijdende automobilist van afstand kan herkennen. Wanneer een hardrijder deze stalen plaat nadert, zakt deze zes centimeter in de grond waardoor er een gat in de weg ontstaat. "Omdat de hardrijder hiervoor niet meer kan remmen, ervaart de bestuurder een klap in de auto waardoor hij direct met zijn gedrag wordt geconfronteerd”, aldus Kruijswijk Jansen.
Voertuigen van hulpdiensten krijgen een apparaat om het zakken van de plaat te blokkeren. Zij kunnen dus wel gewoon hard blijven rijden wanneer zij naar een incident op weg zijn. Kruijswijk Jansen: "De Actibump is de tegenhanger van de drempel. Vanwege de doorstroming worden er geen drempels aangelegd in de doorgaande wegen en daar komt huftergedrag juist veel voor. De Actibump wordt in Zweden al volop gebruikt en is daar zeer effectief.”

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra