Hoe gaat de opknapbeurt eruitzien?
Hoe gaat de opknapbeurt eruitzien? Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Opknapplannen Crailoterrein

HILVERSUM Het is de hoogste tijd om het (deels) verouderde Crailoterrein van de GAD in Hilversum-Noord op te knappen. De grote vraag is echter hoe.

Dat er iets gedaan moet worden op Crailo is binnen de politiek al enige tijd bekend. Op het terrein zijn het overslagstation Crailo en het scheidingsstation Hilversum gevestigd en met name de staat van het overslagstation is verouderd. Bij de besprekingen voor de nieuwe grondstoffenvisie tijdens de raadscommissie eind september was er onduidelijkheid of Crailo nu moet worden aangepast of geoptimaliseerd moet worden. En hoe?
De ontwikkelingen binnen de wereld van het afval zijn reden om na te denken over het gebruik van het Crailoterrein in de toekomst, en welke ontwikkelkansen er zijn voor de GAD, maar ook breder in relatie tot de circulaire economie. Momenteel bekijkt men verschillende opties. Het terrein herontwikkelen kan volgens het college van burgemeester en wethouders een belangrijke stap zijn om de continuïteit van de dienstverlening en bedrijfsvoering van de GAD voor de komende jaren te borgen. "Maar ook om de ambities van de regio op het gebied van circulaire bedrijvigheid en werkgelegenheid te vertalen.”
Een optie is het moderniseren en optimaliseren van de door- en afvoer van grondstoffen, producten en materialen die de GAD inzamelt bij de huishoudens. Een tweede mogelijkheid is de bedrijfsvoering aanpassen om een groter deel van de huishoudelijke afvalstromen opnieuw te gebruiken als onderdeel van de circulaire economie. "Denk aan bedrijvigheid en werkvoorziening rondom het bewerken en hergebruiken van producten, materialen en grondstoffen, zoals textiel, kringloopgoederen en hout. Dat kan ook kansen bieden voor samenwerking met bijvoorbeeld praktijkopleidingen en duurzame ondernemers."