De containers en het afval eromheen afgelopen zondag.
De containers en het afval eromheen afgelopen zondag. Foto: Cees van Zijtveld

Nog geen ondergrondse containers, maar wel uitzicht op de vuilnisbelt

HILVERSUM De voornamelijk oudere bewoners van het voormalig KRO-complex, nu De KROon, aan de Emmastraat zijn helemaal klaar met de grote hoeveelheden gedumpt afval voor hun deur. Ondertussen wachten zij nog altijd op de vorig jaar al beloofde ondergrondse containers.

Al in maart vorig jaar, toen de bewoners de sleutel kregen van hun nieuwe appartementen, werd aangegeven dat er bij de Koningsstraat ondergrondse containers zouden komen voor plastic, papier/karton en restafval. De GAD moest alleen nog even de locatie geschikt maken. In de tussentijd zijn er tijdelijke bovengrondse containers geplaatst.
Die tijdelijkheid duurt anderhalf jaar na dato nog steeds voort, aldus voorzitter Cees van Zijtveld van de bewonerscommissie. "Helaas heeft ook de buurt de tijdelijke containers ontdekt en maakt daar druk gebruik van: regelmatig stoppen er auto's om een paar zakken huisvuil te storten. En er zijn middenstanders die hun verpakkingsmateriaal, voor de afvoer moeten ze doorgaans betalen, in de gratis papiercontainer dumpen."
Daardoor zitten de containers binnen de kortste keren boordevol en wordt er vuil gestort op het trottoir bij de containers. Ondertussen voelt Van Zijtveld zich van het kastje naar de muur gestuurd doordat de GAD verwijst naar grondeigenaar Syntrus/Achmea en die weer verwijst naar de gemeente.
Ook deze krant neemt contact op met de drie genoemde partijen en uiteindelijk komt de GAD met antwoorden. Er moet nog een opstalovereenkomst getekend worden. Waarom dat zo duurt, is onduidelijk, aldus een woordvoerder. Zij gaat ervan uit dat de ondergrondse container - als alle juridische procedures zijn afgerond - er begin volgend jaar is. "We vinden het zelf ook veel te lang duren."