In Anna's Hoeve was een hangplek bedacht. Dat is nu (tijdelijk) van de baan.
In Anna's Hoeve was een hangplek bedacht. Dat is nu (tijdelijk) van de baan. Foto: Bastiaan Miché

Niet meer aanvliegen vanuit overlast

Vervolg van de voorpagina

Ook de coronaperiode speelt mee in de overweging van het college van burgemeester en wethouders om nu geen jongerenontmoetingsplekken te realiseren. B&W vinden het onverantwoord om voorzieningen neer te zetten die bedoeld zijn om elkaar te ontmoeten. Dat druist volledig in tegen de geldende coronamaatregelen en zou een slecht signaal zijn vanuit het raadhuis.

Opvallend is wel dat het dossier van de JOP's nu in handen is van wethouder Karin Walters. Tot dusver lag dit bij burgemeester Pieter Broertjes. Hij was al jaren bezig met het vinden van een geschikte locatie voor een hangplek voor de jeugd en dan met name in Oost. Meerdere keren heeft de burgervader gezegd dat het zijn missie is er één te vinden. Maar een geschikte plek vinden, bleek een oneindige zoektocht, zoals hij in 2018 tegen deze krant zei. Dat heeft alles te maken met het verzet van omwonenden. Kort door de bocht gezegd: niemand zit te wachten op zo'n voorziening voor de jeugd in de achtertuin. Zo waren er in Oost bijvoorbeeld ideeën voor een JOP op de Anton Philipsweg en in Anna's Hoeve.
Dat de materie nu in handen is bij de welzijns- en jeugdwethouder heeft volgens Walters te maken met de andere blik waarmee het college naar deze problematiek kijkt. Toen het bij de burgemeester lag, die openbare orde en veiligheid in de portefeuille heeft, werd het bekeken vanuit overlast. Nu ligt het zwaartepunt vooral op wat jongeren nodig hebben, waar dat te realiseren is en hoe dat is in te passen in de wijk. "We gaan breder kijken naar ontmoeting in de wijk", stelt Walters.
Daarom is het credo: voorlopig naar de tekentafel om met jongeren en samenwerkingspartners beleid op te gaan stellen. Dat beleid wordt in 2021-2022 ontwikkeld. "Er bestaat beleid voor jongeren over sport, werk, welzijn en zorg, maar er is nog onvoldoende beleid over hoe de gemeente de voorzieningen voor jongeren in de wijk ziet, zoals sport en ontmoeten. Het college vindt het belangrijk om zich hierover eerst samen met partners uit te spreken en hiermee jongeren serieus te nemen en in hen te investeren voor de toekomst van Hilversum", aldus de wethouder.