Waarom maar twee boetes uitgeschreven terwijl honderden de coronaregels aan de laars lapten?
Waarom maar twee boetes uitgeschreven terwijl honderden de coronaregels aan de laars lapten? Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Individueel wangedrag lijkt nu ongestraft te blijven'

Het illegale feest in Anna's Hoeve dreunt politiek gezien nog na. Vooral dat er zo weinig gasten zijn beboet, roept vragen op bij de SP en Hart voor Hilversum.

HILVERSUM Hoe kan het dat er maar twee boetes zijn uitgeschreven, terwijl er zo'n driehonderd mensen aanwezig waren op het illegale feest in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober in de bossen van Anna's Hoeve. Door dit foute gedrag niet te beboeten of te ontmoedigen, is de SP van mening dat de boodschap aan de feestvierders is dat zij niet gestraft worden of verantwoording hoeven af te leggen.

Slechts twee personen kregen van de politie een bekeuring. Dat ging om de 23-jarige dj uit Amstelveen en een 17-jarig meisje uit Hilversum. Zij kreeg een boete omdat zij een agent een schop verkocht toen de politie een einde maakte aan het feest onder de pas geplaatste natuurbrug in Anna's Hoeve, direct naast het spoor en vlak bij de A27.
Direct na afloop van het feest uitten velen al hun verbazing over het lage aantal uitgedeelde boetes.Tegenover de Gooi en Eembode verklaarde een politiewoordvoerder een aantal dagen na de gebeurtenissen dat de inzet lag op het zo veilig mogelijk beëindigen van het festijn en de feestvierders weg te krijgen van de plek, zoals gezegd langs het spoor en een snelweg om de hoek.
Namens Hart voor Hilversum wil raadslid Hakan Koç de onderbouwing krijgen van het college van burgemeester en wethouders waarom er niet meer bekeuringen zijn uitgedeeld, terwijl overduidelijk de coronaregels niet zijn nageleefd. SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden klimt schriftelijk stelliger in de spreekwoordelijke boom. Hij wil van burgemeester Pieter Broertjes, die het politieoptreden juist roemde omdat daarmee het signaal was afgegeven dat er voor dit soort feestjes geen plaats is in Hilversum, horen of die boodschap ook daadwerkelijk is overgekomen bij de feestvierders. Hij vermoedt van niet, omdat er geen gevolgen zijn voor hun aanwezigheid bij dit illegale feest.
Bij de SP leeft het idee dat handhaving op dit moment helemaal niet serieus wordt genomen. "Het signaal lijkt te zijn dat je er gewoon mee weg komt”, schrijft Van Rooden in zijn maandag verstuurde artikel 41-vragen. Het niet beboeten of ontmoedigen is naar de overtreders een fout signaal. "Individueel wangedrag lijkt daarmee ongestraft te blijven”, is de conclusie. "De beelden van lachende en wuivende jongeren in het NOS Journaal doen vermoeden dat ze er niets van leren.”

Lees het hele verhaal op Extra