Bibliotheek Hilversum kreeg dinsdag en woensdag nog veel bezoekers.
Bibliotheek Hilversum kreeg dinsdag en woensdag nog veel bezoekers. Foto's: Bastiaan Miché

'We moeten proberen om die cijfers naar beneden te krijgen'

De culturele instellingen balen van de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown, waardoor zij alweer de deuren moeten sluiten. "Het is even niet anders."

HILVERSUM Topdrukte was het dinsdag en woensdag bij de Bibliotheek Hilversum, waar mensen toch nog een boel boeken probeerden te scoren voordat de deuren voor minimaal twee weken dicht zouden gaan. "We hebben mensen bij de leestafel gevraagd om te vertrekken", vertelt directeur Els Brons.

Ook zij vindt het vervelend dat de deuren van het pand aan de 's-Gravelandseweg net als in het voorjaar tijdelijk dicht moeten. "Maar ik snap wel dat we dicht moeten. We moeten proberen om die cijfers naar beneden te krijgen. Overigens trok de bibliotheek de voorbije weken en maanden - met maximaal dertig mensen tegelijk binnen - best veel publiek." Brons vertelt dat voor het coronatijdperk pakweg 800 tot 900 mensen het pand bezochten, na de lockdown van afgelopen voorjaar waren dat er per dag zo'n 500 tot 600.
De directeur hoopt dat de sluiting voor slechts veertien dagen geldt en dat er vanaf dan weer maximaal dertig mensen tegelijk in de bibliotheek kunnen speuren naar boeken. Of mensen, zoals tijdens de lockdown in het voorjaar, weer online boeken kunnen bestellen en voor het pand kunnen ophalen, is afwachten. Brons: "Toen waren we natuurlijk veel langer dicht. Nu - hopelijk - slechts voor twee weken. Bovendien hadden we toen prachtig weer. Dat is nu natuurlijk heel anders.”
Ook directeur Wilco Witte van Podium de Vorstin hoopt dat de sluiting niet langer dan twee weken duurt. Natuurlijk, ook daarna mogen er slechts dertig bezoekers een optreden bekijken, maar toch. "Ook al zijn die shows voor dertig man, je kijkt er toch naar uit. Afgelopen weekend was hier een bluesband. Die traden twee keer op voor dertig man. Maar dat publiek was zo blij. Daar doe je het voor.”

Onderzocht wordt nu of er toch optredens in het poppodium kunnen plaatsvinden in de vorm van livestreamevents. Witte zag het besluit dat alle publiek toegankelijke locaties dicht moesten, wel aankomen. Hij snapt het ook, heeft er toch geen invloed op. "Het is niet anders, het is nu een kwestie van volhouden.”
In Museum Hilversum was net de tentoonstelling Circle of Life van de Belgische fotografe Lieve Blancquaert geopend. De tentoonstelling is nog tot en met 3 januari volgend jaar te zien. Belangstellenden krijgen dus als de maatregelen over twee weken inderdaad worden versoepeld de kans om deze multimediale tentoonstelling nog te bezoeken. Wie niet kan wachten, kan hem digitaal op de website van het museum bekijken. "We zagen het nu wel een klein beetje aankomen," zegt woordvoerder Veronique Jansen, "maar van de vorige lockdown hebben we geleerd om creatief en flexibel te zijn. We zijn dus voorbereid, voor zover dat kan.”
Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar draaide in het museum de tentoonstelling Zilveren Camera. Ook die was op een bepaald moment via de website van het museum te bekijken. Dat geldt nu dus ook voor Circle of Life én De Achterkant van Hilversum. Deze tentoonstelling over Hilversum tijdens coronatijd zou tot en met dit weekend zijn te bezoeken.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra

Lieve Blancquaert.
De Vorstin is weer dicht.