Compensatie voor de Kruisdam.
Compensatie voor de Kruisdam. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Geen huur zelfstandige buurthuizen in coronatijd

HILVERSUM Voor de buurthuizen was de mededeling dat zij twee weken dicht moeten een hard gelag. Even daarvoor was er nog goed nieuws voor de zelfstandige wijkcentra in Hilversum. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hun een incidentele bijdrage te geven voor de periode die zij eerder dit jaar verplicht dicht waren.

Wethouder Karin Walters (Hart voor Hilversum) van Welzijn zegt dat de Kruisdam, de Meentwerf, De Geus, de Zoutkeet en Speeltuinvereniging Het Erfgooierskwartier, die hun accommodatie huren van de gemeente, zo’n drie maanden huur ontvangen. Het gaat in totaal om 24.868 euro.

Dit geld komt uit de begroting zorg en welzijn vanuit de begrotingspost welzijnssubsidies. De Kruisdam in de Hilversumse Meent krijgt 12.185,45 euro. De Geus volgt met 5.000 euro, dan de Meentwerf met 3.305,62 euro. De Zoutkeet ontvangt 2.956,95 euro en de Erfgooiersspeeltuin kan rekenen op 1.420,50 euro. De incidentele bijdragen worden in november uitgekeerd.

Vooral de door vrijwilligers gerunde buurtvoorzieningen zijn financieel het hardst getroffen, constateert het college. Doordat zij verplicht dicht moesten, liepen de wijkcentra en de speeltuin inkomsten mis, zoals uit de verhuur van ruimtes. Ondertussen liepen de vaste lasten wel gewoon door.

Het hele verhaal is te lezen op Extra