Willeke Janssen en Cosimo Russo in de nieuwe gemeenschappelijke keuken.
Willeke Janssen en Cosimo Russo in de nieuwe gemeenschappelijke keuken. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Uniek woonconcept waar je gelukkig en gezond ouder wordt

HILVERSUM Verzorgingshuis Boomberg aan de Vaartweg wordt verbouwd tot een woongemeenschap waar je samen gelukkig ouder kunt worden en zorg aanwezig is.

"De gezamenlijke leefruimtes zijn afgelopen zomer opgeleverd en als het allemaal volgens plan verloopt, zijn op 1 maart volgend jaar de woningen klaar en gaat het verder onder de naam Liv inn Hilversum, de eerste Liv inn van Nederland", vertelt Willeke Janssen, transformatiemanager van Habion. Habion is een woningcorporatie die door heel Nederland zelfstandige woningen aan ouderen verhuurt. "Verpleeg- en bejaardenhuizen bestaan straks niet meer en ouderen willen zelf bepalen waar en hoe ze willen wonen en daar helpen we ze graag bij. Ook neemt de vereenzaming onder ouderen toe en wij willen ze met Liv inn blijven betrekken bij de samenleving."
Bij een Liv inn kun je je zelfstandigheid behouden. "Dit kan doordat je leeft in een burengemeenschap die naar elkaar omkijkt. Er zijn gemeenschappelijke leefruimtes waar je met anderen leuke en betekenisvolle dingen kunt doen. Ook zijn er, indien nodig, diverse diensten zoals bijvoorbeeld zorg beschikbaar. In Hilversum zijn er samen met de bewoners, familie, buurt en medewerkers een leefkeuken, huistheater, familiekamer, binnentuin en werkplaats gerealiseerd. De tuin krijgt nog een facelift en de gevel wordt aangepast."
Bewoner Cosimo Russo (68) woont hier met veel plezier. "Ik ben hier uit mijn isolement gekomen. Mijn vrouw woont in een verpleeghuis en ik vond het niet prettig om alleen te wonen in een groot huis. Met Willeke en andere bewoners heb ik samengewerkt om van Liv inn een fijne woongemeenschap te maken. Iedereen is bij ons welkom. Je kunt gebruikmaken van de leefkeuken om bijvoorbeeld samen een Italiaans menu te maken en op te eten. Ook kunnen er kookworkshops gegeven worden, je verjaardag vieren of samenkomen voor de wekelijkse happy ouwer. Ik voel me echt thuis en ik denk dat veel mensen hier willen komen wonen door je zelfstandigheid en de gemeenschap. Ik heb een buurman die zestig jaar is en nog in de zorg werkt. Graag wil ik hier oud worden en ik hoop dat mijn vrouw straks hier kan komen wonen als er een goede zorgorganisatie is."
Mensen worden steeds ouder en willen op een gegeven moment niet meer verhuizen, maar hebben dan misschien wel zorg nodig. "Ook dit bieden we aan bij Liv inn. Daarom zijn we op zoek naar zorgverleners, zzp'ers of organisaties die bewoners 24 uur per dag en zeven dagen in de week kunnen helpen. Als je ouder wordt, kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld hulp nodig hebt met wassen, medicijnen of omdat je dementerend bent. Als je interesse hebt, stuur dan een mail naar dezestoelisvoorjou@liv-inn.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op", aldus Janssen.
In maart 2021 komen er zo'n honderd verschillende soorten woningen te huur. "Liv inn Hilversum is echt een unieke en veilige plek om te wonen, om andere mensen te ontmoeten en samen leuke en gezellige activiteiten te doen. Ben je geïnteresseerd in een woning meld je dan aan via de mail: hilversum@habion.nl. Ook kun je een rondleiding krijgen en met bewoners in gesprek gaan om te kijken of het iets voor jou is. Meer informatie staat ook op www.liv-inn.nl."