Dit jaar kon een samenzijn in het raadhuis, inclusief optreden, niet doorgaan vanwege corona.
Dit jaar kon een samenzijn in het raadhuis, inclusief optreden, niet doorgaan vanwege corona. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Veel mantelzorgers zitten aan hun taks, zijn echt op'

Geen uitjes meer, momenten van ontspanning of bezoek. De situatie van de mantelzorgers wordt nijpender. Een teken dat ze niet vergeten zijn, doet zichtbaar goed.

Vervolg van de voorpagina

Normaal gesproken is er op 10 november altijd een groot feest in het raadhuis als Hilversumse mantelzorgers in de schijnwerpers staan. Bijna nodeloos om te zeggen dat het coronavirus ook hiervoor een stokje gestoken heeft. Maar de mantelzorgers in de kou laten staan deze dagen is er absoluut niet bij. Juist nu blijkt aandacht voor deze doelgroep extra nodig.

Onder het mom ‘kunnen de mantelzorgers niet naar ons toe komen, dan komen wij toch naar hen toe’ zijn Petra Scheffer en Ria de Jong, van mantelzorgkoor De Lichtpuntjes en de drijvende krachten achter de Hilversumse mantelzorgdag, ook dinsdag weer langs de huizen van een aantal mantelzorgers (naar verluidt telt Hilversum zo’n 8.000 mantelzorgers) gegaan om ze een attentie te geven. Dat hebben ze de afgelopen dagen ook al gedaan, terwijl honderden anderen hun ‘geluksmomentje', zoals het duo het omschrijft, per post hebben ontvangen.

De Hilversumse mantelzorgers hebben een speldje, een rood viooltje, een reep chocola en een kaart gekregen. Mede met financiële ondersteuning van de gemeente en Versa Welzijn is dit mogelijk gemaakt, melden de twee dames. Een klein teken van waardering voor de mantelzorgers, vooral om ze te laten weten dat er aan hen gedacht wordt en dat ze niet vergeten zijn. Nog meer dan anders werd die geste gewaardeerd, zo melden De Jong en Scheffer vandaag. “De mensen zijn zo dankbaar”, geven zij aan.

Supermarkt

Geen dag vol gezelligheid in het raadhuis met bijvoorbeeld een optreden van een bekendheid zoals Karin Bloemen of Annet Hesterman (zie foto). Vanwege de coronatijd is dat nu onmogelijk. Deze dag dan maar voorbij laten gaan, is geen seconde opgekomen in de hoofden van Scheffer en De Jong. Juist vanwege corona is de aandacht voor de mantelzorgers harder nodig dan ooit, zo hebben de twee gemerkt. “In deze tijd is het veel moeilijker voor de mensen. De dagbesteding is bijvoorbeeld dicht of iemand met alzheimer meenemen naar de supermarkt gaat nu ook niet omdat die een eigen karretje moet hebben en dan alles omver kan gooien. Het is een heel vreemde en onrustige tijd”, vertelt Scheffer.

'Er zit duidelijk nog meer druk op de mantelzorgers'

De Jong vult haar aan: “Er zit duidelijk nog meer druk op de mantelzorgers. Vergeet niet dat de momenten van ontspanning en de bezoekjes er nu ook niet zijn. Veel mensen zitten aan hun taks. Zijn echt op. De eenzaamheid groeit. Dat ze dan van ons een teken krijgen dat ze niet vergeten zijn, voelt voor sommigen als een moment van geluk. Het wordt erg gewaardeerd", zegt ze terwijl ze terugdenkt aan de reacties die ze kregen bij hun bezoeken langs de Hilversumse deuren.

Dit jaar was improviseren. De dames hopen dat er op 10 november 2021 weer een groots en gezellig samenzijn kan plaatsvinden in het raadhuis en er voor de liefhebbers nog een filmpje te pakken is in Filmtheater Hilversum. Stiekem hadden de bezoekers van de mantelzorgdag gehoopt dat er toch een programma zou zijn. “Is er geen film?”, kregen ze bijvoorbeeld te horen. Voor de twee organisatoren is het een teken dat dit jaarlijkse moment leeft, belangrijk is en waar de mensen echt naar uitkijken.

De Jong en Scheffer moesten op zoek naar een attentie die klein genoeg is om met de post te bezorgen, maar ook iets zegt over het werk van de mantelzorg. Zo kwamen zij uit bij het viooltje. Een bloem die er in alle kleuren en maten is. "Divers, zoals dat ook bij mensen het geval is." Op het zakje waarin de speld zit is te lezen: ‘Het viooltje wordt door haar geringe omvang onder meer in verband gebracht met nederigheid, bescheidenheid, trouw, duurzaamheid en liefde. Dit bracht Ria en Petra van het Hilversumse mantelzorgkoor De Lichtpuntjes op het idee voor deze speld.' Dat de kleur van het viooltje rood is, is omdat dit de kleur van de liefde is, luidt de nadere uitleg van de initiatiefnemers.

Landelijk symbool

De twee Hilversumse leden van het mantelzorgkoor hopen dat het rode viooltje het landelijke symbool wordt van het mantelzorgwerk. Het is hun wens dat dit in andere gemeenten wordt opgepakt. Vooraf hebben ze bij diverse media aangeklopt in de hoop dat zij deze boodschap zouden willen doorgeven. Dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. “We hebben een begin gemaakt en dan moet het zich gaan verspreiden”, relativeert De Jong. En volgens Scheffer is er nog voldoende tijd om het initiatief alsnog over te nemen, want het verstrekken van deze mantelzorgattentie is de komende periode nog goed te doen.

In de afgelopen dagen zijn vijfhonderd pakketjes verspreid. Wie ook de mantelzorgattentie wil hebben, kan contact opnemen via petraschefferdelange@gmail.com of bel 06-57829112.