Voorlopig ook in 'T Gooische Bad geen zwemlessen.
Voorlopig ook in 'T Gooische Bad geen zwemlessen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Gezamenlijk alles uit de kast gehaald, helaas is er niets mogelijk'

Vervolg van de voorpagina

Naar eigen zeggen vecht Shiva de Winter van 'T Gooische Bad aan de Franciscusweg voor de continuïteit van de zwemlessen en het niveau van zijn leerlingen, dat snel wegzakt. "Enkele weken gemis geeft bij een heleboel kinderen al een grote achterstand", liet de Hilversummer weten. "Een voorbeeld hiervan zagen we in mei dit jaar. Na tweeënhalve maand zonder zwemles waren sommige leerlingen dermate in niveau gedaald dat er maanden nodig waren om dit weer bij te werken. Dit gaat ten koste van de veiligheid", voegde hij eraan toe.

Vanwege de ontstane verwarring over wel of niet dicht tot en met woensdag 18 november en het gebrek aan een duidelijke onderbouwing van het besluit, besloot De Winter vorige week donderdag gewoon zwemlessen te geven. De overige activiteiten in het bad zijn gestaakt. Daarnaast had de zwembadhouder extra maatregelen genomen. Zo bleef de tribune leeg, konden ouders de kinderen vooraf aankleden maar moesten zelf in de auto wachten totdat de les erop zat en werden de jonge zwemmers door iemand van het bad gehaald om naar de les te gaan.
Donderdagmiddag stond het hoofd Handhaving van de gemeente Hilversum en twee handhavers op de stoep, zoals zij ook bij Opti Sport en Van Hellemond Sport hebben gedaan. Tijdens dit bezoek constateerden zij dat De Winter inderdaad lesgaf. Volgens de regels is dat niet toegestaan. De ondernemer werd hierop gewezen en kreeg te horen dat hier een boete van 4.000 euro op kan staan als hij zich niet aan de coronaregels houdt. Een goed gesprek volgde volgens beide partijen. De Winter gelastte de laatste twee lessen af op donderdag en bleef ook vrijdag dicht in de hoop in overleg te kunnen treden met de gemeente en Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Elders in het land, zoals in Deventer, kunnen zwemlessen wél doorgaan tot nader order.

Dat gewenste overleg vond plaats met handhaving van de gemeente en iemand van de veiligheidsregio. Na veel spitten en speuren bleef de uitkomst hetzelfde: het zwembad moet dicht blijven tot en met 18 november. “We hebben gezamenlijk alles uit de kast gehaald. Helaas is er niets mogelijk, maar dit is rustgevend voor mij”, sprak De Winter afgelopen vrijdag tegen deze krant. Hij gaf al wel aan, weliswaar binnen de lijntjes, om op andere manieren te proberen om toch eerder te kunnen beginnen met het verzorgen van de zwemlessen. Dat heeft geleid tot de brief aan politiek Den Haag, waar hij naar eigen zeggen steun vindt, en het Wob-verzoek dat hij begin deze week heeft ingediend bij het ministerie van VWS.

Lees alles hierover op Extra