'Alle zeilen moeten worden bijgezet'

HILVERSUM Hoewel het aantal nieuwe coronabesmettingen in 't Gooi en de Vechtstreek afgelopen week fors is gedaald - van 870 in een week naar 650 meldingen de afgelopen zeven dagen - is het binnen de verschillende zorginstellingen nog altijd alarmfase 1.

Zo heerst in de zorginstellingen overal hetzelfde beeld: toenemende aantallen patiƫnten en bewoners, en nog steeds heel veel problemen met de personele bezetting, met name door corona, schrijft de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan alle gemeenteraadsleden. "De derde Covid-unit, bij Vivium, is inmiddels open. Onhoudbaar is het allemaal nog net niet, maar werkelijk alle zeilen moeten worden bijgezet. De zorgvraag loopt achter het aantal besmettingen aan, dus als er al een dalende tendens is, dan duurt het twee weken voordat die in de zorg te zien is."
Hiernaast zijn er in oktober in deze regio twaalf personen - gemiddelde leeftijd ruim 80 jaar - overleden aan corona. Dat is iets minder dan de veertien die in 'recordmaand' mei overleden aan het virus. Bij elkaar opgeteld zijn er nu 91 inwoners uit deze regio overleden door het virus, waarvan 61 gemeld uit verpleeghuizen.
Ook binnen Tergooi is de relatieve rust allesbehalve teruggekeerd. Een woordvoerder meldt dinsdag dat er 29 coronapatiƫnten in het ziekenhuis liggen, waarvan vijf op de intensive care.
Lees het laatste coronanieuws op www.gooieneembode.nl/extra