Dit beeld hoopt de gemeente in maart volgend jaar niet te zien.
Dit beeld hoopt de gemeente in maart volgend jaar niet te zien. Foto: Bastiaan Miché

'Coronaverkiezingen' in maart worden mega-operatie

HILVERSUM De Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar lijken nog ver weg. Toch is de gemeente Hilversum al druk doende met de voorbereidingen van het stemmen in coronatijd. Duidelijk is wel dat niet alle 43 stemlokalen geschikt zijn.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders (B&W) op schriftelijke vragen die de lokale fractie van de SP eerder stelde. Aanleiding voor die vragen zijn de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. De organisatie van deze verkiezingen heeft met de coronacrisis meer voeten in de aarde dan anders. “Het is te verwachten dat extra maatregelen nog steeds gelden”, aldus SP-fractievoorzitter Pierre van Rooden. “Er zal afstand moeten worden gehouden en stempotloden en stemhokjes zullen regelmatig moeten worden gereinigd. Drukte moet worden voorkomen.”

In de beantwoording schrijven B&W dat er hard gewerkt wordt aan de voorbereiding van de organisatie van de verkiezingen. Sommige van de in totaal 43 locaties zijn echter niet meer geschikt en de zoektocht naar alternatieve locaties (sporthallen, mobiele units, andere locaties of tenten) is gaande. "Tot nu toe zijn er zes afmeldingen van de locaties zelf die geen ruimte beschikbaar kunnen/willen stellen", schrijven B&W. "De ruimtes zijn te klein, of het gaat om zorginstellingen, et cetera. De overige locaties die wel een ruimte beschikbaar willen stellen komen door de afmetingen van de ruimte niet allemaal in aanmerking om de 1,5 metermaatregel te kunnen waarborgen. De locaties die zich hebben aangemeld moeten nog bezocht worden om te beoordelen of ze geschikt zijn.”
De stembureaus moeten aan veel eisen voldoen, waaronder toegankelijkheid, ventilatie en grootte. Dat maakt het lastig om een stembureau dichtbij voor iedereen in te richten. Momenteel wordt gekeken naar grote locaties waar meerdere stembureaus (stemstraten) kunnen komen. Voor minder mobiele kiezers wordt gekeken naar oplossingen en mogelijkheden, zodat deze groep een stem kan uitbrengen.
Om voldoende stembureauleden binnen te halen, zijn de stembureauleden van voorgaande edities aangeschreven. Om nieuwe stembureauleden binnen te halen, zijn via de gemeentelijke website en intranet (medewerkers van de gemeente) oproepen gedaan. Ook komt er een landelijke campagne om nieuwe leden aan te trekken. De stembureauleden moeten begin volgend jaar een verplichte onlinecursus volgen om goed voorbereid te zijn op de coronamaatregelen tijdens het stemmen.