Ahmet Yorulmaz heeft artikel 41-vragen gesteld.
Ahmet Yorulmaz heeft artikel 41-vragen gesteld. Archieffoto: Bastiaan Miché

Promotiewerk aan de winkel voor college

HILVERSUM Het werk van de mantelzorgers en de voorzieningen voor hen kunnen en mogen wel beter onder de aandacht komen. Dat vindt althans het CDA. Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, heeft raadslid Ahmet Yorulmaz artikel 41-vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Een van die zaken die de gemeente moet promoten is de gratis parkeervergunning voor mantelzorgers. In de vorige collegeperiode, toen wethouder Floris Voorink (VVD) nog verkeer in zijn portefeuille had, was dit een van de nieuwe vergunningen die is opgenomen in het nieuwe beleid. Wat er op papier staat, moet bekend worden bij de mensen. Dat moet de gemeente gaan doen, meent Yorulmaz.
Twee jaar terug diende het CDA al de motie mantelzorgparkeren in. Omdat er in de tussentijd maar zes aanvragen voor de zogeheten mantelzorgparkeervergunning waren ingediend, kwam de oproep al van de raad - de motie is unaniem aangenomen - aan het college om meer bekendheid te genereren. Zes aanvragen vond de CDA'er wel wat weinig op een bestand van zo'n achtduizend mantelzorgers in Hilversum.
Nu vallen de christendemocraten in herhaling, omdat zij opnieuw deze vraag stellen. "De gratis parkeervergunning voor mantelzorgers kan gezien worden als een positieve handreiking voor mensen die zich voor hun hulpbehoevende naaste inzetten”, schrijft Yorulmaz. "Soms verzorgen mantelzorgers meerdere hulpbehoevenden op verschillende locaties, waardoor de auto onmisbaar kan zijn. Wij vragen ons af of er nu, twee jaar later, meer mantelzorgers een mantelzorgvergunning hebben aangevraagd.” En niet onbelangrijk: wat heeft het college aan promotie van deze regeling gedaan en met welke partijen werken B&W samen om deze parkeervergunning breed onder de aandacht te brengen?
Tevens wil de oppositiepartij horen of de aanvraagprocedure voor de mantelzorgparkeervergunning inderdaad eenvoudiger is gemaakt. Dat stond namelijk in de twee jaar geleden aangenomen motie, maar hoe heeft het college de versimpeling aangevlogen? Daar wil het CDA graag inzicht in krijgen.