De Leeuwerikstraat na het incident.
De Leeuwerikstraat na het incident. Foto: Bastiaan Miché

Vier jaar cel voor schietpartij

HILVERSUM Een 20-jarige Loosdrechter is veroordeeld tot vier jaar celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk voor poging doodslag. De man schoot in de nacht van 29 februari op 1 maart in de Leeuwerikstraat in Hilversum op drie mannen.

Een van de slachtoffers was zijn eigen broer. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de Loosdrechter ook voor bedreiging, diefstal met geweld en doorrijden na een aanrijding. Twee weken geleden eiste de officier van justitie acht jaar celstraf voor poging moord. Volgens het openbaar ministerie schoot de Loosdrechter met voorbedachte rade op de drie mannen.
De rechtbank is het niet met de officier van justitie eens. Uit niets blijkt dat de Loosdrechter met voorbedachte rade op de slachtoffers schoot, waardoor er volgens haar geen sprake is van poging moord. Wel acht zij poging doodslag bewezen. De kogel die volgens de verdachte bestemd was voor de geparkeerde auto voor de woning miste doel en ketste af tegen de muur waar voor de drie mannen een sigaret aan het roken waren. Geen van hen drieën raakte gewond.
De Loosdrechter heeft zelf altijd gezegd dat hij een conflict had met de bewoner op dat adres en dat hij hem schrik wilde aanjagen door op de voorruit van de auto van zijn vader te schieten. Ook houdt de rechtbank bij het opleggen van haar straf rekening met de persoonlijkheidsstoornis van de verdachte en het feit dat hij in die periode veel lachgas gebruikte. De rechtbank vindt het naast celstraf belangrijk dat de man behandeld wordt. Naast de poging doodslag wordt hij ook veroordeeld voor het bedreigen van twee vriendinnen en het mishandelen van twee mensen na een aanrijding.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra