De bomenkap vorig jaar.
De bomenkap vorig jaar. Foto: Provincie Noord-Holland

Tweede leven voor duizend gekapte bomen Anna’s Hoeve

HILVERSUM In de korte film Alle hout is timmerhout, ook te zien op de website van deze krant, toont de provincie Noord-Holland hoe zij een deel van het kaphout uit Anna’s Hoeve teruggeeft aan de samenleving.

De ophef was groot eind vorig jaar toen de provincie de bomenkap (nogmaals) aankondigde en vele bomen tegen de vlakte zouden gaan om plaats te maken voor een fly-over, een natuurbrug en een busbaan in Hilversum. Een massaal ondertekende onlinepetitie leverde echter niets op en de voorlopige voorziening die door de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve werd aangevraagd om de kap uit te stellen, werd door de rechter verworpen.

En dus ging de kap gewoon door. Wel zou het gekapte bos worden gecompenseerd met nieuwe bomen of gelijkwaardige natuur, bij voorkeur in het projectgebied zelf. Ook zijn bij de kap duizend boomstammen apart gelegd voor maatschappelijke initiatieven. Daarvan zijn er nu 500 afgeleverd, meldt de provincie nu.

Zo gingen er bijvoorbeeld 140 stammen naar het recreatiegebied Geestmerambacht in Noord-Scharwoude, 100 stuks naar de Pluktuin van Geesje in Oudkarspel en 152 exemplaren zijn afgeleverd bij De Groene Afslag in Laren. Daar wordt het hout verwerkt tot schuren, houten kratjes, speeltoestellen en tapasplankjes. Nog eens 500 exemplaren liggen te drogen en worden eind volgend jaar afgeleverd bij een aantal praktijkscholen in de regio.