Onrust over 'dementiedagbesteding'

HILVERSUM De maatschappelijke en politieke onrust is groot nu dagbesteding voor oudere dementerenden op de tocht staat in het nieuwe jaar. Vijf zorginstanties in de Gooi en Vechtstreek, waaronder locaties van Amaris en HilverZorg in Hilversum, hebben zich niet ingeschreven voor de gemeentelijke inkoop dagbesteding 2021.

Voor cliënten met een Wmo-indicatie (Wet maatschappelijke ondersteuning) betekent dat slecht nieuws. In dit geval gaat het veelal om oudere mensen met dementie. Hun plek, waar zij zinvolle activiteiten ondernemen, dreigt daarmee te vervallen. Naast Amaris (Nederhorst den Berg en Hilversum) en HilverZorg gaat het om Vivium (Gooise Meren, Huizen en Laren), De Oude Pastorie in Huizen en Inovum (Wijdemeren).
Er is een groter aantal cliënten dat gebruik maakt van de dagbesteding dan dat tot op heden door de gemeenten aan plaatsen is gecontracteerd, melden de vijf partijen. "Dit baart zowel de gemeenten als de huidige aanbiedende organisaties zorgen. Gemeenten zoeken samen met regionale zorgorganisaties naar een oplossing voor de cliënten. De huidige aanbieders en de gemeenten hebben afspraken gemaakt, waarmee dagbesteding voor de huidige cliënten geboden blijft worden tot het moment dat er een passende vervolgplek is.”
Inmiddels hebben de fracties van de SP en Hilversums Belang al schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.




]