Jongeren vervelen zich en worden knettergek, zo geeft burgemeester Broertjes aan.
Jongeren vervelen zich en worden knettergek, zo geeft burgemeester Broertjes aan. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'In Hilversum zijn de meeste jongeren gewoon heel braaf'

Burgemeester Pieter Broertjes breekt een lans voor de Hilversumse jeugd, die het gewoon heel goed doet in deze pittige coronatijd.

HILVERSUM Als het over jongeren gaat in coronatijd, gaat het vaak over de negatieve zaken; illegale feestjes, het niet in acht nemen van de anderhalve meter afstand en ga zo maar door. Maar, zo stelt burgemeester Pieter Broertjes in een minutenlange videoboodschap, het zijn ook voor de Hilversumse jeugd zware en moeilijke tijden nu.

“Er wordt vaak op jongeren afgegeven en ze doen soms ook domme dingen, zoals illegale feesten. En die moeten ook beboet worden”, aldus de burgervader in de video. “Ook in Hilversum en in ‘t Gooi zijn de meeste jongeren gewoon heel braaf. Maar ja, ze worden er wel knettergek van. Ze zitten thuis en vervelen zich. Ze zijn hun baantje kwijt. Ze hebben wel college, maar ze zien nooit een leerkracht. Ze zien nooit een docent. Ze zien nooit hun medestudenten. Dus dat is best heel zwaar. Daar heb ik wel begrip voor.”

In plaats van alleen over de Hilversumse jeugd te praten, is de burgemeester inmiddels ook in gesprek met de jongeren zelf. Dat gaat voornamelijk via videobellen. Op die manier haalt Broertjes op wat er leeft en speelt bij de jeugd. “Ik haal die kennis op door in gesprek te zijn met jongeren. Zij moeten ook vertellen hoe zij in de wedstrijd zitten om het zo te zeggen. Daar ben ik gewoon benieuwd naar. Dus heb ik de afgelopen en komende tijd veel gesprekken met jongeren."

Onaantastbaar

Volgens Broertjes en Mohammed, wijkboa in Hilversum-Oost, heeft er bij de jeugd wel een kentering plaatsgevonden. Tijdens de eerste golf was het gevoel bij jongeren dat ze onaantastbaar waren voor het virus, nu merken beiden als ze het gesprek aangaan meer bewustzijn. Ze snappen nu beter dat ze het virus kunnen overdragen aan hun ouders, grootouders of andere mensen waar ze van houden, waardoor de ‘roekeloosheid’ minder is geworden.
“Vergeleken met de eerste golf zie je nu ook echt wel dat jonge mensen ziek worden, dus dat geeft aan dat we allemaal voor dezelfde opgave staan”, vermeldt Broertjes, die behoorlijk tevreden is met de houding van de Hilversummers gedurende de pandemie. “Er zijn weinig excessen behalve dan dat illegale feest waar we het allemaal over hebben. Maar dat is tot nu toe echt een uitzondering", meldt hij. "Ik hoop dat het zo blijft. Het doel is niet boetes uitschrijven. Het doel is samen dat virus eronder te krijgen. Dat moeten we wel voor ogen blijven houden. En dat hebben we in ‘t Gooi het afgelopen half jaar ook gedaan met elkaar, dus wat dat betreft doen we het prima", klinkt hij complimenteus.

De situatie is volgens Broertjes duidelijk anders dan tijdens de eerste coronamaanden. "Wat er anders is dan in maart-april is dat we eigenlijk minder perspectief hebben", begint hij. "Toen hadden we zoiets van we moeten er even met z’n allen tegenaan en als we dit winnen van het coronavirus dan wordt het zomer en na de zomer is het klaar. Dat idee is toch een beetje verdwenen nu. Dat maakt het zwaarder nu, dat merk ik zelf ook." De les van de eerste coronagolf is volgens hem dat ‘we’ het samen moeten doen. “Anders krijgen we het niet voor elkaar. Dus we moeten echt dat draagvlak, dat is minder door de tijd gezien, maar dat moeten we met z’n allen toch weer serieus nemen.”

'Jongeren moeten ook kunnen vertellen hoe zij in de wedstrijd zitten'

Naast samen het coronavirus blijven aanvallen hoopt de burgemeester ook dat de Hilversummers oog blijven houden voor hun omgeving. Attentie hebben voor de buren en eens vragen hoe het met een ander gaat. Tot slot roept hij de inwoners op om goed te letten op het gedrag. "Dat is uiteindelijk bepalend of we dat virus eronder krijgen of niet", zegt de burgemeester op het einde.

Het hele filmpje is te zien op het mediaportaal van de gemeente op YouTube.