Afbeelding
Foto: Dudok Architectuur Centrum

'Moderne versie verkeershuisje'

HILVERSUM De herbouw van het verkeershuisje van Dudok stimuleren. Met die insteek opent het Dudok Architectuur Centrum (DAC) donderdag de tentoonstelling Retour Hilversum - Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd?.

Nu het stationsgebied binnenkort opnieuw op de schop gaat, is herbouw een reƫle optie geworden, stelt het DAC. "Geen klakkeloze imitatie, maar een moderne versie, duurzaam en op een maatschappelijk verantwoorde wijze neergezet. Een mooi nieuw onderkomen voor de hedendaagse VVV. En een eigentijds eerbetoon aan de stadsbouwmeester."
Van 1921 tot 1972 stond aan de Stationsstraat een door de directeur Publieke Werken van de gemeente Hilversum W.M. Dudok (1884-1974) ontworpen kantoor voor de plaatselijke VVV. Dit verkeershuisje, zoals het in de volksmond heette, was een echte blikvanger voor de vereniging, zo pal buiten het station.
Ruim vijftig jaar deed het gebouwtje dienst als inlichtingenbureau, maar in 1972 sneuvelde het in de plannen voor de reconstructie van de centrumkern van Hilversum en ging het aan de sloophamer ten onder.
Recent kwam GroenLinks-raadslid Peter Veenendaal met het plan om het verkeershuisje te herbouwen op het Stationsplein. Wethouder Arno Scheepers vond woensdag een terugkeer van het huisje geen gek plan, maar dan niet voor het station. Daar is namelijk geen ruimte voor.
Wel komt er dus de tentoonstelling in het Dudok Architectuur Centrum. Die is te zien vanaf donderdag tot 20 januari 2021. Daarna wordt de tentoonstelling verplaatst naar Tante Jans op de Schapenkamp 2 in Hilversum.

Meer informatie hierover staat op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.