Voor Tergooi staat nog altijd de triagetent.
Voor Tergooi staat nog altijd de triagetent. Foto: Bastiaan Miché

Huisartsen nemen deel van de coronazorg over van Tergooi

Het aantal nieuw bevestigde besmettingen daalt en ook Tergooi telt nu minder coronapatiënten, maar snel verloopt die afname bepaald niet.

HILVERSUM Met negentien coronapatiënten, waarvan vier op de intensive care, is er binnen Tergooi iets meer rust ten opzichte van een week terug toen er nog meer dan twintig coronapatiënten in het ziekenhuis verbleven. Bovendien is er nu een samenwerking met de huisartsen in deze regio, waardoor patiënten al eerder het ziekenhuis mogen verlaten.

Het gaat om coronapatiënten die normaliter nog in het ziekenhuis zouden moeten blijven, maar door deze samenwerking toch al naar huis mogen en dan worden bijgestaan door huisartsen, legde woordvoerder Wencke Fassbender woensdag uit. "Vandaag of morgen al gaat de eerste patiënt."
Vorige week werd al bekend dat in Amsterdam huisartsen de zorg van coronapatiënten overnemen van het ziekenhuis. Tergooi is dus, weet ook de zegsvrouw, zeker niet de eerste. "Maar misschien wel de tweede", vult zij aan. "Maar heel belangrijk is dat natuurlijk ook weer niet. Het geeft wel aan dat die samenwerking tussen het ziekenhuis en de huisartsen in deze regio goed verloopt."
Ook als het gaat om het aantal nieuwe meldingen van COVID-19 is er net als vorige week sprake van een daling. Stond de teller twee weken terug op 850 meldingen in zeven dagen en vorige week op 650, deze week eindigt dit cijfer op 547 meldingen in 't Gooi en de Vechtstreek. Dat blijkt uit het Corona Dashboard van de GGD Gooi en Vechtstreek (GGDGV). Ook daarmee wordt duidelijk dat die grote klap - een forse daling - uitblijft. "Het is als het landelijke beeld", aldus woordvoerder Irma Laméris van de GGDGV. "Het daalt maar niet voldoende. Die versoepeling van nu (musea en bioscopen onder andere weer open, red.) is mooi, maar het blijft belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. Ook in verpleeghuizen is de situatie nog altijd druk en zorgelijk."
De twee teststraten van de GGDGV in Bussum en Huizen trokken met 4225 bezoekers in een week minder publiek dan de dagen ervoor. Van hen bleek dik 10 procent besmet te zijn met het virus. Desondanks blijven beide testlocaties open. Wie nu belt voor een afspraak kan zich de volgende dag laten testen en heeft in minder dan een dag tot maximaal 38 uur de uitslag van de coronatest.

Inmiddels zijn er 98 inwoners van 't Gooi en de Vechtstreek overleden aan het virus. Daarvan zijn er 62 gemeld door verpleeghuizen. Begin deze maand waren er nog 'maar' 80 mensen overleden aan Covid-19, waardoor november nu al te boek staat als recordmaand. Het vorige record, 14 in mei, is namelijk al gebroken. De besmettingen binnen die verpleeghuizen vinden plaats in de gehele regio, aldus woordvoerder Marian Walstra van de GGDGV eerder deze week. Het is niet zo dat er binnen één of twee locaties heel veel bewoners het coronavirus hebben opgelopen. "Wat je nu wel ziet is dat er binnen die verzorgingshuizen veel betere maatregelen gelden dan tijdens de eerste golf. Het is nu vooral hopen dat de lijn veel sneller naar beneden gaat.”