Klein Crailo-voorzitter Alexey Pristupa en politiek verbinder Noud Bijvoet.
Klein Crailo-voorzitter Alexey Pristupa en politiek verbinder Noud Bijvoet. Foto: JR Fotografie

Klein Crailo heeft vijf hectare nodig voor duurzame gemeenschap

HILVERSUM Het voormalige militair oefenterrein en de Palmkazerne worden door de gemeenten Gooise Meren, Laren en Hilversum ontwikkeld tot ‘Buurtschap Crailo’. Een Laan van Crailo is straks de verbindende factor in de wijk, de auto is er te gast en er komt een unieke ecowal aan de zuidzijde van het gebied. Binnen enkele jaren moeten hier een kleine zeshonderd woningen staan.

Maar is daar ook een plek voor het burgerinitiatief Klein Crailo? De club met zes kernleden en circa tachtig geïnteresseerden wil hier namelijk hun eigen ‘pareltje’ realiseren. “Het is een geweldig, innovatief project voor de gemeente Gooise Meren, Hilversum en Laren. Ideaal voor de kleinere beurs en heel speciaal door de filosofie van het duurzaam en gemeenschappelijk wonen”, zegt voormalige D66-raadslid Noud Bijvoet uit Laren, die zorgt voor de verbinding met de politiek. Via een motie, die werd aangenomen, kreeg hij een initiatievenbeleid voor elkaar. Hierdoor konden naast de gemeente ook andere partijen - particulieren - plannen voor het gebied indienen.

Ook de Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) Crailo b.v., waarvan de drie gemeenten aandeelhouder zijn, deed een oproep aan particulieren hun ideeën te melden. “Voor zover wij weten zijn wij de enigen die een plan hebben ingediend”, vervolgt Bijvoet. Of de GEM enthousiast is over hun duurzame gemeenschap weet hij niet, maar hij kan zich er wel iets bij voorstellen. “De GEM wil natuurlijk zo min mogelijk gedoe met burgers, maar enig enthousiasme zou mooi zijn.”
Midden in coronatijd ontmoeten we elkaar op De Groene Afslag langs de snelweg A1. Deze duurzame pleisterplaats is vanwege de coronamaatregelen gesloten, maar een coffee-to-go wordt toegestaan. Ook Alexey Pristupa, voorzitter van Klein Crailo, is van de partij. Hij verhuisde in 2005 vanuit Rusland voor een studie in Wageningen naar Nederland. Sinds 2018 woont hij in Bussum, vlak bij het Crailo-terrein.
Na een bezoek aan het gebied dacht hij direct: hier wil ik wonen. Vervolgens werden halverwege 2019 de eerste stappen voor Klein Crailo gezet. Wat zijn de plannen? "Compacte woningen van circa vijftig vierkante meter voor alleenstaanden en rond de tachtig vierkante meter voor mensen met twee of drie kinderen. We zeggen bewust geen tiny houses, maar spreken van compacte woningen. Op een vaste plek en hoogwaardig qua bouw van duurzame, gerecyclede materialen”, vertelt Pristupa enthousiast. "Het moet qua opzet allemaal naadloos passen in de ambitieuze opzet van Crailo.”
De voorzitter van Klein Crailo denkt zo'n vijf hectare nodig te hebben om uitvoering aan de plannen te geven, maar realiseert zich ook dat de GEM zuinig zal zijn met de uitgifte van de grond. Hoewel de grondprijs nog niet openbaar is, is de club bereid de vraagprijs te betalen.
Volgende maand of in de loop van januari ontvangen de raadsleden van de drie gemeenten het bestemmingsplan van het unieke Crailo-project. Zodra de raden het plan goedkeuren, wordt het zes weken ter inzage gelegd.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra