Karin Walters: "Gemeente volgt ontwikkelingen op de voet."
Karin Walters: "Gemeente volgt ontwikkelingen op de voet." Foto: Bastiaan Miché

Coronareserve van Hilversum gevuld met 3,2 miljoen euro

De gemeente heeft geld in de pot om de financiële klappen van de coronacrisis op te vangen. De coronareserve komt uit op zo'n 3,2 miljoen euro.

HILVERSUM “Op basis van deze analyse verwachten we nog 1,9 miljoen euro aan onttrekkingen uit de reserve”, aldus wethouder Karin Walters van Financiën. “Daarna zou er nog steeds zo’n 1,3 euro miljoen in de reserve zitten. De stand is dan nog ruim voldoende om de te verwachten gevolgen van de coronacrisis op te vangen.”

De grillige ontwikkeling van de coronacrisis maakt het volgens de wethouder erg moeilijk goede voorspellingen te doen over de financiële effecten. "Daarom volgt de gemeente de ontwikkelingen op de voet en wordt regelmatig een financiële impactanalyse opgesteld. Die geeft een voorspelling van de financiële gevolgen van de coronacrisis. Op basis hiervan kunnen wij anticiperen op de ontwikkeling van de crisis.”
Dit voorjaar - tijdens de eerste golf - was de 2,7 miljoen euro die de gemeente er zelf in had gestoken, snel op. De van het Rijk ontvangen compensatie van 4,1 miljoen euro voor de coronacrisis is eraan toegevoegd. Bij elkaar opgeteld is tot nu toe 3,6 euro miljoen gebruikt om extra kosten als gevolg van de coronacrisis te dekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schrappen van de precariobelasting voor horecaondernemers, de ondersteuning van sport- en cultuurverenigingen en de extra subsidie voor de voedselbank.
De gemeente wil erop inzetten dat inwoners en ondernemers maximaal gebruik kunnen maken van reeds lopende steunpakketten en nieuw aangekondigde steun. Voor cofinanciering en lokale, incidentele steun blijft de gemeente de reserve-Covid-19 inzetten. De lokale aanpak - waar onder meer de samenwerking met de Taskforce Anderhalve Meter onder valt - heeft zich volgens Hilversum bewezen en blijft voortduren.