Noodkreten over inkoop van zorg

HILVERSUM De gevolgen van de nieuwe aanbesteding van de Gooise zorginkoop zijn nu al zichtbaar. Vanuit diverse jeugdhulphoeken klinken noodkreten. Zo hebben twee oudergroepen brandbrieven geschreven omdat de zorg van hun kwetsbare kinderen op de tocht staat.

Zo heeft Kwintes zich niet ingeschreven bij de Regio Gooi en Vechtstreek om wat technisch BSO+ heet. Voor de zorgorganisatie zijn de gewijzigde voorwaarden en tarieven geen haalbare kaart meer. Dat betekent voor de 150 kinderen met indicatie - zij hebben onder meer een sociaal-emotionele of psychische beperking - dat zij hun veilige plek na schooltijd kwijtraken. In een brandbrief uiten zij hun zorgen richting de Hilversumse politiek. Ook de ouderraad van Zorgafdeling De Stal in Eemnes, waar ook Hilversumse kinderen naartoe gaan, hebben een noodkreet geslaakt. Daar dreigen de logeerweekenden te verdwijnen door andere kwaliteitseisen en tarieven.
Dat het rommelt binnen het sociaal domein is wel duidelijk. Vorige week maakten vijf Gooise zorginstanties al bekend dat zij zich niet hebben ingeschreven voor de gemeentelijke inkoop dagbesteding 2021. Daardoor lijken ouderen met dementie hun dagbesteding te verliezen. Daarnaast zijn er zorgaanbieders in de jeugdhulp naar de rechter gestapt vanwege de gestelde voorwaarden en tarieven.

13 'Geen alternatief'