Celstraffen voor witwassen

HILVERSUM Een 27-jarige Hilversummer en een 53-jarige man uit Bussum zijn door de rechtbank Lelystad veroordeeld tot twaalf en veertien maanden celstraf voor witwassen in vereniging voor een totaalbedrag van twee ton. De Bussumer is daarnaast ook veroordeeld voor het witwassen van nog eens 85.000 euro.

De twee werden op 5 augustus in het bezit van 200.000 en 85.000 euro in contanten aangehouden in Bussum. In de auto van de Hilversummer lag ruim twee ton cash aan euro’s. In een appartement in de Spiegelstraat in Bussum waar de andere verdachte verbleef, vond de politie nog eens 85.000 euro.
Volgens de rechtbank is hier sprake van witwassen omdat beide mannen niet kunnen aantonen dat zij dit geld op een legale wijze hebben verkregen. Hoe de mannen wel aan het geld kwamen, is gissen. Uit angst voor represailles willen zij daar geen verklaring over afleggen.
Twee weken geleden eiste de officier van justitie voor beide mannen veertien maanden celstraf. De rechtbank komt tot een lagere straf voor de Hilversummer, omdat zij niet bewezen acht dat hij weet had van de 85.000 euro die in het appartement van de Bussumer is aangetroffen.


Man is rijbewijs kwijt na crash

HILVERSUM Een 26-jarige Hilversummer heeft er zaterdagmorgen een behoorlijk potje van gemaakt. Hij crashte met zijn auto, ging ervandoor, maar werd vervolgens snel opgepakt. Hij bleek onder invloed achter het stuur te hebben gezeten en is door dit alles zijn rijbewijs kwijt.

De bestuurder was rond 3.00 uur op het Oostereind uit de bocht gevlogen en half op de parkeerplaats van de Van Linschotenlaan terechtgekomen. De voorkant stond op het asfalt, terwijl de achterkant was blijven hangen op de rand van de bosschages.
De man verliet zijn wagen én de plaats van het eenzijdige ongeval. Dankzij alerte getuigen was de 26-jarige snel achterhaald en kon hij worden aangehouden voor het verlaten van de plaats van het ongeval én het rijden onder invloed.
De Hilversummer was met drank op achter het stuur gekropen en hij had cannabis gebruikt. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Zodra de uitslag van het bloedonderzoek binnen is wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt het Hilversumse politiekorps.