Museum Hilversum ontvangt 24.501 euro.
Museum Hilversum ontvangt 24.501 euro. Foto: Bastiaan Miché

Financiële coronasteun provincie en gemeenten voor culturele instellingen

HILVERSUM Bij elkaar vijftien culturele instellingen in ‘t Gooi en de Vechtstreek maken deel uit van de in totaal honderd culture instellingen in Noord-Holland die financiële steun ontvangen van de provincie en gemeenten. Toppers in deze regio zijn Spant, Forteiland Pampus en Singer.

Bij elkaar ontvangen de instellingen ruim elf miljoen euro. Door de bundeling van krachten kunnen gemeenten en provincie honderd instellingen steunen om de coronacrisis door te komen. De instellingen zijn verspreid over de hele provincie: van Texel tot Haarlemmermeer en van Hoorn tot Hilversum. Het geld wordt verdeeld onder 35 musea, 17 (pop)podia, 7 bibliotheken, 6 festivals en 35 andere culturele instellingen. Een restantbedrag van 3,5 miljoen blijft beschikbaar voor 2021.

Spant is in deze regio de absolute nummer 1 met 433.000 euro, gevolgd door Forteiland Pampus met 262.500 euro en Singer met 230.104 euro. De vier Hilversumse instellingen op de lijst krijgen bij elkaar opgeteld 195.301 euro. Dit is de totale steun van de provincie en de gemeente Hilversum samen. De gemeente Hilversum draagt hier zelf 70.000 euro aan bij.
Wethouder Gerard Kuipers (Cultuur) is blij met de steun die Hilversum heeft mogen ontvangen uit het noodfonds. "Samen met de provincie kunnen wij zo instellingen steunen om deze coronacrisis door te komen. Ook wil ik mijn bewondering uitspreken voor onze Hilversumse culturele instellingen, die er alles aan doen om overeind te blijven en voldoende aanbod bieden op soms een andere manier dan wij gewend zijn. Maar dat is ook waar deze tijd ons in uitdaagt, om dingen anders te doen dan anders. Deze extra bijdrage kan daar bij helpen.”
Het geld in Hilversum wordt als volgt verdeeld: Hilversum Bibliotheek 113.425 euro, Museum Hilversum 24.501 euro, Wonderfeel 36.500 euro en Globe 20.875 euro. Het Filmtheater en De Vorstin krijgen geen bijdrage uit dit fonds, omdat zij al eerder steun kregen uit de landelijke noodsteun en daarbij heeft de gemeente deze bijdrage verdubbeld.

Voor de zomer heeft de provincie een bedrag van tien miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De provincie heeft met de gemeenten besproken welke instellingen ondersteuning kunnen gebruiken. "Noord-Holland heeft heel veel te bieden op het gebied van cultuur”, aldus gedeputeerde Zita Pels van Cultuur. "Dit aanbod is heel waardevol en inwoners én bezoekers genieten ervan. Daarnaast is de cultuursector een belangrijke werkgever. De sector doet er alles aan om binnen de huidige mogelijkheden publiek te blijven ontvangen. Ik bewonder het geduld, de creativiteit en vooral het doorzettingsvermogen.”