Bij het Roland Holst werd de vlag gehesen.
Bij het Roland Holst werd de vlag gehesen. Foto: Bastiaan Miché

'Totaal belachelijk dat we het in 2020 hierover moeten hebben'

HILVERSUM Bij het A. Roland Holst College in Hilversum gaven de rector René Karman en wijkwethouder Bart Heller het startsein voor de regionale campagne tegen geweld tegen vrouwen, als onderdeel van de wereldwijde actie Orange the World.

De school zal daarom ook tijdens de avonduren oranje kleuren. Daarnaast hadden de bovenbouwleerlingen van het Roland Holst tijdens de lessen maatschappijleer aandacht besteed aan het probleem.
Want het probleem is er wel degelijk, stellen alle betrokkenen. Zij menen dat één op de drie vrouwen in haar leven te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. "Het is superbelangrijk dat de school hieraan meedoet," aldus Heller, "maar het is ook totaal belachelijk dat we het in 2020 hierover moeten hebben."
Een groot onderdeel van het probleem is dat de slachtoffers vaak geen aangifte of melding doen omdat zij zich schamen, zich schuldig voelen, bang zijn niet serieus genomen te worden of omdat ze niets liever willen dan het achter zich laten.
Deze campagne is onderdeel van de wereldwijde Orange the world-campagne van United Nations Women waarin elk jaar van 25 november tot en met 10 december aandacht wordt gevraagd voor het stoppen van geweld tegen vrouwen. Behalve het Roland Holst zal een groot aantal gebouwen in de regio oranje kleuren. Dat geldt onder meer voor het Muiderslot, de Zandzee en de gemeentewerf in Hilversum.