Cors Westerdijk (links) en Dennis Roobeek.
Cors Westerdijk (links) en Dennis Roobeek. Foto: Bastiaan Miché

Het nieuwe Lucent College als school van de toekomst

HILVERSUM Vmbo-school De Opmaat aan de Larenseweg stopt eind dit schooljaar. In het schoolgebouw komt de middelbare school Savornin Lohman en gaat verder onder de naam Lucent College.

Dennis Roobeek, directeur-bestuurder van stichting CVO 't Gooi, vertelt dat in het voortgezet onderwijs ontwikkelingen zijn voor een 'school-eigen' aanbod. "Leerlingen leven in een digitale wereld waarin ze gewend zijn via sociale media alles snel te bekijken wanneer ze dat willen om daarmee inspiratie op te doen en erover te communiceren met elkaar. Traditioneel onderwijs sluit hier steeds minder goed bij aan. Dit heeft ons geïnspireerd om van het Lucent College een school te maken met goed onderwijs op een eigentijdse en innovatieve manier, zodat het aanbod en de beleving aansluiten bij de jeugd van nu. De school wordt kleinschalig, zodat iedereen elkaar kent, heeft een persoonlijke aanpak in een fijne omgeving en met veel keuzes voor leerlingen om zichzelf goed te ontwikkelen voor de toekomst. Na de onderbouw kiest een leerling voor de mavo of havo."
"Het gebouw leent zich uitstekend voor gevarieerd onderwijs", aldus Cors Westerdijk, nu nog directeur van Savornin Lohman. "Op de bovenste verdieping komen de instructielokalen voor de basisvakken Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen met een open ruimte waar leerlingen kunnen samenwerken of een-op-een leren. De middelste verdieping is voor de maatschappijvakken, waar leerlingen thematisch en projectmatig kunnen samenwerken. Op de begane grond vindt de grootste verandering plaats. De standaardleslokalen voor traditionele vakken als natuur- en scheikunde, biologie, tekenen en handvaardigheid worden in een nieuw jasje gestoken. Bij Science, Arts & Design en Technology wordt het lokaal een laboratorium, werkplaats en atelier. Leerlingen krijgen ruimte voor toepassingsgericht leren met behulp van technologie in samenwerking met maatschappelijke instellingen en bedrijven. In het eerste leerjaar verzorgen gastdocenten van lokale organisaties presentaties en workshops over hun werk. In de hogere leerjaren krijgen leerlingen opdrachten van die organisaties om problemen aan te pakken. Ze doen onderzoek, bedenken oplossingen of maken creatieve ontwerpen en presenteren dat aan hun échte opdrachtgever. De docenten zijn ook coach en leerlingen kunnen meer zelf kiezen hoe ze leren, waar ze willen leren, wanneer en met wie. Met het Lucent College willen we leren leuker en interessanter maken met een betere voorbereiding op het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. De maatschappelijke ondernemers bieden leerlingen kansen aan van betekenis; onderwijs met impact!"
Als je interesse hebt, kun je naar de open dagen komen op woensdag 13 en 20 januari 2021. Informatie staat op www.lucentcollege.nl.